Soort reis

Op digitale detox

26 oktober 2018
Piep: een nieuw app’je. Blieb: weer een Messenger-bericht. Pling: een mail. Hoe kunnen we ontsnappen aan die constante stroom van boodschappen? Niet eigenlijk, en daarom voorspellen wij: digitaal uitpluggen wordt de nieuwe trend.

Image for Forever online

Forever online

Mail, app, sociale media: de telefoon is tegenwoordig wat ons verbindt met de rest van de wereld. Onderzoek wijst uit dat veertig procent van de mensen vijf minuten na het wakker worden meteen zijn telefoon checkt op nieuwe berichten. Nog even een mail lezen of app versturen, is voor dertig procent het laatste wat ze doen voor ze gaan slapen. Tussendoor kijken we dan gemiddeld nog zo’n 47 keer op onze mobiel. En vijftig procent werpt midden in de nacht zelfs een blik.

Image for Vrij van e-mail beantwoorden

Vrij van e-mail beantwoorden

In het streven ooit het ideaal van een lege inbox te bereiken – en dus alles te hebben gedaan wat we moeten doen – is al dat digitale verkeer een oorzaak van spanning, stress en zelfs burn-out. Maar met de verwachting dat we alleen maar meer e-mails gaan sturen (van een wereldwijde 205 miljard stuks in 2015 tot 246 miljard in 2019), lijkt een eenduidige oplossing voor het probleem niet nabij. Allicht zullen overheden nieuwe maatregelen bedenken. Zoals Frankrijk in januari een wet in het leven heeft geroepen die regelt dat werknemers ook vrij moeten krijgen van het beantwoorden van hun mail.  

Image for Telefoon leeg, u vol

Telefoon leeg, u vol

En in de tussentijd? Wij zien een nieuwe trend. Hotels en spa’s die ‘digitale detox’-programma’s aanbieden. Zoals u in Kamalaya Wellness Sanctuary nu al overal kaartjes aantreft die u willen laten weten dat gebruik van mobiel of laptop in openbare ruimtes niet is toegestaan. In Chiva-Som wordt daar ook streng op gelet. En heeft Spa Village Tembok Bali bijvoorbeeld alleen wifi bij de receptie. Zodat u de kans krijgt om tijdens een verblijf ook echt bij te komen.  

Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen