Soort reis

Kuurprogramma's met fysiotherapie

Rugklachten, gezonde houding en pijnbestrijding...

Fysiotherapie is een tak van de gezondheidszorg die fysieke technieken en oefeningen toepast voor het herstel van blessures, lichamelijke pijn bij verkeerde houdingen of verbetering van een bepaalde lichaamsfunctie. Kortom, het doel van fysiotherapie is het verbeteren van iemands fysieke functie, mobiliteit en ook kwaliteit van leven. Binnen de fysiotherapie worden verschillende technieken gebruikt zoals manuele therapie, oefentherapie en soms ook zijtakken als haptonomie of chiropractor. De fysiotherapeuten behandelen diverse aandoeningen: chronische rugpijn, neurologische aandoeningen, musculoskeletaal letsel, maar ook een sportblessure. In de kuuroorden die specifieke programma's aanbieden met fysiotherapie, wordt ook moderne technologie gebruikt zoals ultra-sound, GAIT-analyses of TR-therapie. Fysiotherapie als onderdeel van een kuurprogramma kan u helpen om op een positieve manier gezonde (leefstijl)gewoonten aan te leren waar u de rest van uw leven profijt van heeft in uw bewegingsstelsel.
Lees meer

Insiders tips

Rugklachten
Blog: kuren voor rugklachten
Top medische spa's
Blog: Top medische spa's
Puurenkuur Pilatesvakanties
Blog: Pilatesvakanties

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Fysiotherapie reizen

Boshotel Vlodrop
4
Boshotel Vlodrop, Nederland
Ontsnap aan de drukte en geniet van rust in Boshotel Vlodrop. Dit vriendelijke hotel ligt midden in de bossen en heeft uitgebreide spafaciliteiten. Puurenkuur biedt diverse retraites aan met yoga, mindfulness en wellness.
270 reviews
Zulal Wellness Resort
5
Zulal Wellness Resort, Qatar
Het duurzame Zulal Wellness Resort by Chiva-Som combineert Arabische gastvrijheid en traditionele Islamitische geneeskunde met de holistische filosofie van Chiva-Som, de internationaal geprezen Destination Spa in Thailand.
3 reviews
OCEANO Health Spa Hotel
4
OCEANO Health Spa Hotel - Tenerife, de Canarische Eilanden
In het authentieke familiehotel OCÉANO Health Spa Hotel bent u in uitstekende handen voor een F.X. Mayr-, ayurveda- of thalassokuur.
35 reviews
Brenners Park-Hotel & Spa
5
Brenners Park-Hotel & Spa, Duitsland
Statig hotel met de elegantie en grandeur van toen en een spa met de finesse en faciliteiten van nu.
6 reviews
Atmantan Wellness Resort
5
Atmantan Wellness Centre, India
Een holistische, destination-spa met ‘east meets west’ benadering en vijfsterren comfort, in een mooie vallei aan een meer.
18 reviews
Kamalaya Wellness Sanctuary
5
Kamalaya Wellness Sanctuary, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken.
147 reviews
Longevity Medical & Health Hotel
5
Longevity Medical & Health Hotel, Portugal
Longevity Health & Medical Hotel is een adults-only hoogwaardige medische Spa voor healthy aging, detox, gewichtsverlies programma’s in het hart van de Algarve.
16 reviews
Park Igls
4
Park Igls Medical Spa Resort, Oostenrijk
Een van de beste Medische spa’s van Europa: dit award-wining vijfsterrenhotel in het hart van Tyrol, middenin de Oostenrijkse Alpen. Met focus op Modern Mayr-kuren, een weldaad voor uw darmen.
17 reviews
Ananda in the Himalayas
5
Ananda in the Himalayas, India
Een werkelijk ongeëvenaarde wellnessbeleving. Als een van de allerbeste destination spa’s ter wereld, is dat wat u kunt verwachten in Ananda in the Himalayas.
24 reviews
SHA Wellness Clinic
5
SHA Wellness Clinic, Spanje
Oosterse benaderingen komen in SHA Wellness Clinic samen met westerse visies op gezondheid en welzijn. En dat onder een weldadig, super-de-luxe, modern dak.
36 reviews
SHA Wellness Clinic Mexico
5
SHA Wellness Clinic Mexico, Mexico
Gloednieuwe prijswinnende medische spa met integrale aanpak– zusje van SHA Wellness Clinic in Spanje – in de tropische natuur aan de Caraïbische kust van Mexico.
Chiva-Som Health Resort
5
Chiva-Som International Health Resort, Thailand
Kenners roemen Chiva-Som als een van de mooiste holistische resorts in Azië. Inderdaad. Deze ‘Haven of Life’ is een adembenemend retreat van het hoogste niveau. Het resort is in 2018 en 2019 volledig gerenoveerd.
8 reviews
Chenot Palace Weggis
5
Chenot Palace Weggis, Zwitserland
Chenot Palace Weggis is het spiksplinternieuwe Chenot vlaggenschip in Zwitserland. De Chenot-methode staat wereldwijd bekend om de medische detoxprogramma’s waarbij westerse wetenschap en oosterse filosofie samenkomen.
6 reviews
RAKxa Integrative Wellness
5
RAKxa Integrative Wellness, Thailand
Het RAKxa Integrative Wellness is het eerste medische & holistische retreat in Thailand. In een oase van groen werkt u aan uw gezondheid onder begeleiding van experts op alle niveaus. Expertise: gewichtsverliesprogramma’s.
6 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +32 (0)380 80 986 voor meer informatie!

Wat is fysiotherapie

Fysiotherapie is een tak van de gezondheidszorg die fysieke technieken en oefeningen gebruikt om mensen te helpen herstellen van blessures, ziekten of handicaps. Het doel van fysiotherapie is het verbeteren van iemands fysieke functie, mobiliteit en kwaliteit van leven. Fysiotherapeuten behandelen een breed scala aan aandoeningen, waaronder neurologische aandoeningen, musculoskeletale letsels, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen en sportblessures. Binnen de fysiotherapie worden verschillende technieken gebruikt zoals manuele therapie, oefentherapie en soms ook zijtakken als haptonomie of chiropractor. Daarnaast geeft een fysiotherapeut tips en adviezen voor patiënten om ze te helpen weer te bewegen en kracht terug te krijgen.

Fysiotherapie als onderdeel van een kuurprogramma

Fysiotherapie kan een uitstekend onderdeel zijn van een gezondheids- en welnessvakantie. Veel mensen kiezen ervoor om op gezondheids- en welzijnsvakantie te gaan om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en fysiotherapie kan bij beide helpen. Een gezondheids- en welzijnsvakantie met fysiotherapie kan een op maat gemaakt programma omvatten dat is ontworpen om u te helpen uw specifieke doel te bereiken, zoals het verbeteren van uw conditie, het beheersen van chronische pijn, het verbeteren van uw lichaamshouding, het verlichten van rugklachten of het herstellen van een blessure. Het programma kan een combinatie van fysiotherapie-sessies, bewegingslessen, voedingsadvies en ontspanningstherapieën bevatten, allemaal afgestemd op uw behoeften.

Naast de fysieke voordelen van fysiotherapie, zoals verbeterde mobiliteit en pijnverlichting, kan het ook een positieve invloed hebben op het mentale welzijn. Fysiotherapie kan helpen stress, angst en depressie te verminderen door ontspanning te bevorderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Veel gezondheids- en welzijnsretraites bieden fysiotherapie als onderdeel van hun programma, en ze kunnen ook toegang bieden tot andere zorgprofessionals, zoals voedingsdeskundigen, counselors en fitnessinstructeurs. Fysiotherapiebehandelingen als onderdeel van een gezondheids- en kuurvakantie kan u helpen om gezonde gewoonten en een positieve leefstijl verandering te ontwikkelen.

Moderne technologie binnen de fysiotherapie

In de kuuroorden die specifieke programma's aanbieden met fysiotherapie, wordt ook moderne technologie gebruikt zoals ultra-sound, GAIT-analyses of TR-therapie. We leggen het hieronder wat verder uit. 

We denken vaak aan pijn als gevolg van een eenmalig trauma of een incident, maar associëren het zelden met levenslange problemen op basis van onze beweging. Waarom lijdt 60% van de wereldbevolking aan onverklaarbare lichamelijke pijnen? Onze unieke bewegingspatronen komen in eerste instantie voort uit onze imitaties als peuter. We herinneren ons de verbaasde vreugde van tantes en ooms, die commentaar gaven op hoe we liepen net als onze vader of knikten met ons hoofd zoals onze moeder. Onze loopstijl wordt aangepast en begint voor het eerst een uniek patroon te vertonen op de leeftijd van 3 jaar. Vanaf dat moment ondergaan we orthopedische en neurologische veranderingen als gevolg van sociale invloeden in verschillende stadia van ons leven die van invloed zijn op ons sta-looppatroon. Na verloop van tijd beginnen we een uniek gevoel van 'stijl' in onze bewegingen op te nemen, dat later wordt gecategoriseerd als onze lichaamstaal. Wat niet als geluid werd uitgesproken, maar via een non-verbaal signaal, opzettelijk of onopzettelijk, is onze lichaamstaal. Het is uniek voor elke persoon en is in de loop van de tijd op grote schaal gebruikt door veel genezende pathologieën om de oorzaak van onverklaarbare pijnen te observeren, diagnosticeren en concluderen.

GAIT-analyse

Een GAIT analyse is een nauwkeurige analyse van onze houding, zowel staand, liggend en als we lopen. Deze analyse leest dus eigenlijk ons lichaam en kan daardoor de oorzaken van onverklaarbare pijn en andere problemen opsporen. Yoga zegt dat houdingsafwijkingen onze gedachten, percepties en reacties beïnvloeden, terwijl al deze mentale patronen op hun beurt weer het lichaam beïnvloeden, waardoor je in een vicieuze cirkel kan gaan. Lopen met een onbewuste voorwaartse kanteling van de schouder of het onophoudelijk trillen of bewegen van een ledemaat kunnen tekenen zijn van nervositeit, een psychologische en fysiologische zelfspiegeling. Doe je dit te lang, (veelal onbewust) dan ontstaat er uiteindelijk pijn in het lichaam. Dit kan ook effect hebben op andere systemen in het lichaam, waardoor ademhalingsproblemen, migraine, diabetes en andere problemen ontstaan. De meeste pijngerelateerde aandoeningen zoals spondylitis, radiculopathie (symptomen veroorzaakt door het beknellen van een zenuwwortel in de wervelkolom), osteoartritis enz. treden op als gevolg van overmatig gebruik van houdingsspieren in verkeerde hoeken gedurende een lange periode. Een fysiotherapeut kan uw houding in voor-, achter- en zijaanzicht checken en analyseren met behulp van moderne technologie die elke hoek van uw lichaam berekent. Dit apparaat is gemaakt voor zo'n GAIT-analyse die afwijkingen opspoort en is bijzonder  nuttig bij het begrijpen van mogelijke oorzaken van onze klachten. Dr. Palak Jain, senior fysiotherapeut bij Ananda Spa in de Himalaya (India) raadt zo'n analyse aan voor iedereen,  jong en oud. Het is goed de oorsprong van pijn te snappen en vast te stellen. 

TR-therapie

TR-Therapy is een medisch apparaat dat elektromagnetische golffrequenties produceert om niet-thermische en thermische effecten op het lichaamsweefsel te genereren. De behandeling biedt oplossingen voor een groot aantal (chronische) sportblessures en aandoeningen aan het lichaam. Ideaal bij lokale spierspasmen, triggerpoints, myalgie, tendinitis, cervicale pijn en posttraumatisch oedeem. TR-Therapie richt zich rechtstreeks op de hypertone spiervezels, waardoor ze snel ontspannen. Bij spierontspanning worden bloedvaten wijder, waardoor de bloeddruk verlaagt Het is wetenschappelijk bewezen dat TR-Therapy onmiddellijke therapeutische effecten heeft, bij intense pijnverlichting, spierontspanning, oedeemvermindering en ondersteuning voor weefselregeneratie en genezing. De verbetering van het diepe weefselmetabolisme is een natuurlijk en waardevol secundair resultaat van de therapie. Het leidt tot snellere genezing van het getraumatiseerde zachte weefsel en snellere resorptie van hematomen na een blessure. 

Of u nu de voorkeur geeft aan massage, passieve beweging, spieractivering of andere manuele fysiotherapeutische technieken, TR-Therapy kan met al deze technieken worden gecombineerd om tot een positief resultaat te komen. Tijdens een TR-therapiesessie gebruikt de fysiotherapeut manuele technieken in combinatie met apparatuur om onmiddellijke ontspanning en therapeutische resultaten te bieden die lang na de sessie aanhouden.