Steeds vaker zien we dat een mengeling komt van gezond eten en genieten. De trend van hoogwaardig veganistisch eten met een goed glas wijn combineert gezondheid en genieten in één. Deze opkomende trend richt zich op het creëren van verfijnde en smaakvolle plantaardige gerechten die qua kwaliteit en culinaire ervaring kunnen wedijveren met traditionele gerechten. Het gaat niet zozeer om het volgen van een veganistische levensstijl, maar juist genieten van gezonde, lichte maaltijden met een breed scala aan smaken, texturen en aroma's. En daar mag een uitstekende wijn bij gedronken worden. Wel met mate, dat dan wel. Deze trend onderstreept dat gezond en voedzaam eten niet ten koste hoeft te gaan van de smaakbeleving en dat veganistisch dineren een verfijnde culinaire ervaring kan zijn. Hoogwaardige restaurants bieden steeds vaker een vegan (plantaardig, zonder zuivel of vlees/vis) of vegetarisch menu aan. Gecombineerd met een fantastisch glas wijn.
Bij wellness gastronomisch draait het niet alleen om het voeden van het lichaam, maar ook om het voeden van de zintuigen en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Hier zijn enkele kenmerken van wellness gastronomisch:
Dit zijn wel de meest bekende gidsen/waarderingsstelsels in de culinaire scene in Europa die hoogwaardige restaurants erkennen, culinaire excellentie bevorderen en foodliefhebbers inspireren bij het maken van een keuze.