Soort reis

Floortje Dessing - een totale reset in Euphoria retreat

29 november 2019

‘Een acrobaat in een Chinees Staatscircus die de bordjes hoog probeert te houden,’ zo omschrijft Floortje Dessing zichzelf. Ze is net terug van een week in de pauzestand in de Puurenkuur destination spa Euphoria in Griekenland.

Image for de Euphoria Retreat ervaring van Floortje Dessing

de Euphoria Retreat ervaring van Floortje Dessing

Als ik haar spreek staat ze op het punt naar het Midden-Oosten te vertrekken voor een reis met het Rode Kruis naar het door oorlog verscheurde Jemen. Ze is dan net terug van een week in de pauzestand in de Puurenkuur destination spa Euphoria Retreat in Griekenland. ‘Mijn leven is altijd hectisch en vol. Ik zat midden in allerlei veiligheidsprotocollen en cursussen en had de behoefte om me even in alle rust mentaal voor te bereiden.’Als reisexpert laat Floortje ons kennis maken met bijzondere uithoeken van de wereld. Dat ze haar tv-programma ook zelf produceert weten minder mensen. Daarnaast bestiert ze ook nog een eigen uitgeverij en een camping. En ze onderhoudt een druk sociaal leven. Echt vakantie heeft ze zelden. Want hoewel veel onderweg, is ze op reis altijd aan het werk. ‘Ik moest echt even resetten. Even een weekje echt offline gaan.’

Image for Waarom een wellnessreis in Griekenland?

Waarom een wellnessreis in Griekenland?

‘Ik wilde een plek zonder tijdverschil. In Griekenland was ik al een tijd niet geweest. Traditioneel leven Grieken heel gezond. Ik interviewde ooit mensen op het kleine eilandje Ikaria. Daar worden mensen stokoud. Fascinerend! Griekenland komt tegenwoordig vaak negatief in het nieuws. Maar het land is zoveel meer dan de economische malaise. Het is een eeuwenoude beschaving. En de mediterrane levensstijl is zo gezond.’atie vind u hier.

Image for Hoe gezond ben jij zelf?

Hoe gezond ben jij zelf?

‘Ik leef enorm gezond. Niet roken, weinig alcohol, geen drugs en veel sporten en goed slapen. Ik doe geen gekke dingen en probeer tijd voor mezelf in te plannen. Dat is echt heel belangrijk. Als ik niet zo leef houd ik het niet vol en word ik heel ongelukkig. Het kost me geen enkele moeite gelukkig.’hier.

Image for Ook niet als je onderweg bent?

Ook niet als je onderweg bent?

‘Ja, dat is lastiger soms. Gezond leven onderweg is ingewikkeld. Het tijdsverschil, de drukte op vliegvelden, het belabberde eten. Lange rijen. Stress. Het is echt een aanslag op je lijf. Daarom moet ik thuis nog beter op mezelf passen. Mijn lijf heeft veel te verduren gehad. Ik heb last van mijn onderrug, gewrichtsbanden en schouders. Met dagelijks yoga probeer ik mijn lichaam goed te houden. Ook massages helpen bij het onderhoud.tie vind u hier.

Image for En waar sta je mentaal in het leven?

En waar sta je mentaal in het leven?

‘Volgend jaar word ik vijftig. Ik besef me dat ik een bevoorrecht mens ben, maar net als iedereen rond die leeftijd, maak ik de balans op. Waar sta ik? Waar wil ik nog naartoe? Welk pad bewandel ik en welke paden wil ik nog uitzetten? Volgend jaar geef ik een nieuw boek uit. Over reizen, gezondheid en leven en de inzichten die ik daar de afgelopen vijftig jaar over heb opgedaan.’

Image for Waar brengt een wellnessreis jou?

Waar brengt een wellnessreis jou?

‘Ik lees veel boeken en luister podcasts over bewust leven. Op dit moment volg ik bijvoorbeeld een online cursus over zakelijke mentale ontwikkeling. Maar hoewel ik heel bewust leef en mijn gedachten, patronen en emoties probeer te doorgronden, versloffen door de drukte de dingen wel door het jaar heen. Ik kan ook enorm piekeren. Een wellnessreis creëert een nieuw ijkpunt. Het is een check. Zit ik nog op het juiste pad? De wereld gaat snel en dendert maar door. Op een plek als Euphoria kon ik resetten. Terug naar wat belangrijk voor me is. Een moment echt voor mezelf waarin ik helemaal kan opladen. En weer even scherp krijgen waar het om draait.’

Image for En dat lukt niet met een gewone vakantie?

En dat lukt niet met een gewone vakantie?

‘Het is echt niet te vergelijken met een gewone vakantie met vrienden of familie. Sterker nog, ik denk dat het heel goed is dit alleen te doen. Je moet in het leven constant rekening houden met je baan, kinderen en mensen die van alles van je vragen. Als je samen op wellnessreis gaat, ga je je toch weer sociaal wenselijk gedragen. Het is zo lekker om even met niemand rekening te hoeven houden. ’s Avonds in je uiterst luxe hotel in je bedje te kruipen. Rustig een boek te lezen. Ik kwam bijvoorbeeld ook iemand tegen die midden in een relatiecrisis zat waar hij uit wilde komen. Hij had even tijd nodig om over leven na te denken en de balans op te maken. Daar in alle rust de tijd voor nemen hielp hem enorm. In Euphoria had ik rust in mijn hoofd, even niemand die iets van me wilde. Geen mailtjes, aanvragen of verantwoordelijkheden.’

Image for Welk programma heb je gevolgd?

Welk programma heb je gevolgd?

‘Ik koos voor het yoga/meditatiepakket met een à twee behandelingen per dag. Het was minder intens dan ik had verwacht. Je hebt daardoor wel echt tijd voor jezelf en om te doen waar je blij van wordt. Voor mij betekende dat veel mediteren en yogaklasjes. Verder ben ik een ontzettend natuurmens. Rondom Euphoria ligt een prachtig natuurgebied waar je fantastisch kunt wandelen. Achter het resort ligt een stukje bos. Vanuit daar loop je zo een bergkloof in. Onderweg kom je een boskapelletje tegen. Fanatieke hikers kunnen hier hun lol op. Er zijn besneeuwde bergen, ravijnen, natuurlijke bronnen en oude Griekse ruïnes.

Het resort ligt op een berg tegen een Byzantijnse ruïne aan die UNESCO werelderfgoed is. Als je daar ’s ochtends vanuit het resort naar toe loopt heb je dat hele gebeuren voor jezelf. Stond ik daar in mijn eentje in die enorme geschiedenis, echt magisch. Het ligt ook vlak bij Sparta. Dat was een van de belangrijke steden waar de notabelen en geestelijken samenkwamen. Om de regio verder te verkennen huurde ik betaalbaar een auto bij het hotel. Het strand ligt op ongeveer 40 minuten rijden. Dat is nog prima te doen.’

Image for Wat maakt Euphoria bijzonder?

Wat maakt Euphoria bijzonder?

‘Het opzetten kostte de eigenaren elf jaar. Dat merk je. Je voelt de toewijding en de liefde die erin is gestopt. Euphoria zet een totaal eigen nieuwe belevenis neer. Veel wellnesshotels zouden feitelijk overal ter wereld kunnen staan. Maar hier voel je je echt in Griekenland. Complimenten!

Alle thema’s uit de regio zijn erin verwerkt. De kleuren, de vormen, de filosofie. Er is geen rechte lijn, alles is gebogen. Ook het eten is Grieks. Versgebakken brood met die heerlijke Griekse olijfolie. De beautyproducten zijn op basis van olijfolie. Zelfs in de dessins van de handdoeken en de kleding van het personeel zie je Griekenland. Er is geen stuiver bespaard op wat dan ook. Dat zie je aan alles, aan elk detail en overal in de afwerking. Zo zijn de stoeltjes van olijfhout, hoe leuk is dat? En er is een klein hoekje met schommelstoeltjes. Op het dak staat een hottub met uitzicht over de vallei waar je 24 uur per dag in kunt springen. Alles is van onwaarschijnlijk hoog niveau, het restaurant, het vriendelijke personeel, de receptie en zeker ook de therapeuten.’


Image for Hoe was de spa in Euphoria?

Hoe was de spa in Euphoria?

‘Ik ben verwend en heb al heel veel spa’s in mijn leven gezien, zo’n prachtige spa ben ik niet eerder tegen gekomen. Ongeëvenaard smaakvol met zoveel oog voor detail. Ook het zwembad is een van de mooiste zwembaden die ik ooit gezien heb. Prachtig verlicht en als je in die schitterende bol onder water duikt hoor je dolfijngeluiden. Mijn therapeute uit Athene gaf mij een van de meest hemelse massages ever. Ze was steengoed. Het is een all-over bodybehandeling waarin al je zintuigen worden meegenomen. Heel intens. Echt een aanrader.’

Image for Is Euphoria terecht een Puurenkuur bucketlistbestemming?

Is Euphoria terecht een Puurenkuur bucketlistbestemming?

‘Als je het je kan veroorloven is dit zeker iets wat je niet mag missen. Euphoria is echt heel exclusief. Het is er ongelofelijk en onwaarschijnlijk relaxed. Ik had de spa en het zwembad meestal voor mezelf en heb nooit meer dan vier man tegelijkertijd gezien. Toen ik er was waren er misschien dertig mensen in het hele resort. Als je de hele dag gemasseerd en gepamperd wil worden dan gaat het wel echt in de papieren lopen. Het is prijzig maar wat je koopt is rust en exclusiviteit. Zonder dat het een over de top ‘kijk mij nou eens rijk zijn’ vibe heeft. Het is een jonge ziel, in een eeuwenoud landschap met oude olijfbomen en een UNESCO-site om de hoek.’

Image for Wat viel je verder op?

Wat viel je verder op?

‘Ik vond het heel grappig dat je bij het intakegesprek een klein prikje in je vinger krijgt om je weerstand te meten. Die van mij kon beter. Ik kreeg direct allerlei aanbevelingen voor voedingsmiddelen om mijn weerstand te verhogen. Wie dat wil kan een nog veel uitgebreidere meting krijgen. Tijdens het eten heb ik het advies ter harte genomen. Al het eten is inclusief, maar toch à la carte, ook het ontbijt. Dus je kan lekker eten wat je wil en hoeft nergens over na te denken. Zo fijn, want bij een buffet eet je toch meer dan je wilt. Door de ruime openingstijden van het restaurant kan je tot laat eten. En je krijgt er altijd heerlijk rozemarijnwater bij; hun eigen specialiteit. Echt lekker.’

Image for Waren er nog dingen die je wat minder vond?

Waren er nog dingen die je wat minder vond?

‘Als ik opnieuw zou boeken zou ik voor het antistresspakket gaan. Bij alle programma’s zitten namelijk yogagroepslessen en andere activiteiten inbegrepen. Wel zou ik een losse privéles yoga bijboeken. Niet dat dat echt nodig is want de yogales is echt heel rustig, maar aan de individuele uitleg heb je heel veel.

Verder is het goed dat mensen weten dat ze niet op zoek moeten zijn naar een hechte groep die alles samendoet. Die resorts zijn er ook, bijvoorbeeld Phuket Cleanse waar ik ook geweest ben, dat is ook fijn maar wel echt iets anders. Dit is echt een plek voor mensen die even lekker in hun eigen bubbel willen zitten. Voor mensen die moeten resetten en met zichzelf op alle vlakken rust willen. Om in luxe en met privacy je eigen gang te gaan. Me-time zoals ze dat nu geloof ik noemen.’

Image for Wat heeft de reis je gebracht? Wat neem je mee naar huis… of mee voor onderweg in jouw geval?

Wat heeft de reis je gebracht? Wat neem je mee naar huis… of mee voor onderweg in jouw geval?

‘Heel veel olijfolie. Die van daar is echt lekkerder, want vers. En honing. Achter het resort loop je, als je de oude weg naar de bergpas neemt, tegen een oud mannetje van zeker tachtig aan. Op het hoogste punt van de bergpas verkoopt hij honing en kastanjes. Hij probeerde me nog te versieren met een extra zak appeltjes.

Verder neem ik mee hoe ongelofelijk belangrijk het is om jezelf zo’n week cadeau te doen. Natuurlijk, het is een investering maar het is zo ontzettend goed voor je. Ik ben echt mentaal en fysiek opgeladen. Het was een hele fijne reset.’

Interesse in een reis naar Euphoria Retreat? Meer informatie vind u hier.

Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 13 luxe destination spa's