Soort reis

Wat is uw favoriete yogastijl? Ontdek het hier met 7x retreat tips

21 juni 2024

Vandaag, 21 juni, is het Internationale Yogadag. We vieren de rijkdom van yoga en de voordelen die yoga biedt. En dat zijn er nogal wat. Door de loop der jaren zijn verschillende yogastijlen ontstaan. Daarom dit blog, waarin we dieper ingaan op de vorm en aanpak van verschillende yoga variaties. Zo is Hatha yoga een van de meest traditionele vormen (en de meest gegeven yogastijl) en richt het zich op fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen voor balans en kracht. Iyengar yoga legt de nadruk op precisie en uitlijning, vaak met behulp van props zoals blokken en riemen. Vinyasa yoga is dynamisch en vloeiend, waarbij bewegingen synchroon gaan met ademhaling. Yin yoga daarentegen is langzaam en meditatief, met houdingen die langer worden vastgehouden om de diepere bindweefsels en gewrichten te bereiken. Ashtanga yoga heeft een vaste reeks houdingen (sequences) die vooral kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen geven. En tot slot Kundalini Yoga. Waar het bij veel yogasoorten vooral om de asana’s (houdingen) gaat, draait Kundalini hoofdzakelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie. Door deze combinatie van technieken bereikt u een hogere staat van bewustzijn. Kundalini yoga wordt daarom ook wel de ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd. Welke stijl is bij u favoriet? 

De volgende yogastijlen leggen we verder uit inclusief tips voor retreats waar je de stijl kunt vinden: 

  • Hatha Yoga
  • Yin Yoga
  • Iyengar Yoga
  • Vinyasa Yoga
  • Ashtanga Yoga
  • Kundalini Yoga

Image for Yogastijl: Hatha Yoga

Yogastijl: Hatha Yoga

Hatha yoga is een traditionele vorm van yoga die zich richt op het evenwicht tussen lichaam en geest door middel van fysieke houdingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama), en meditatie. Het is de basis van veel moderne yogastijlen. Hatha yoga maakt u soepeler, zorgt voor stressreductie en heeft een positief effect op organen en het zenuwstelsel. Deze vorm staat bekend om de langzame en gecontroleerde benadering, en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De houdingen worden meestal langer vastgehouden om kracht, flexibiliteit en bewustzijn te ontwikkelen. Daarnaast bevordert Hatha yoga ontspanning en vermindert het stress, door de nadruk te leggen op ademhaling en mindfulness. Ideaal voor iedereen die wilt beginnen met yoga. 

Retreats met Hatha Yoga

Image for Palasiet Thalasso Hotel, Spanje

Palasiet Thalasso Hotel, Spanje

Dit Thalasso kuurhotel wordt sinds decennia gerund door een familie in ligt in een karakteristieke 19e-eeuwse villa bij het strand, op nog geen uur rijden van de bruisende stad Valencia. Het klimaat van de Middellandse Zee, de omringende bergen en de frisse geur van de pijnbomen maken de plek zeer geliefd. De kuurprogramma’s zijn gebaseerd op al het goede uit de zee: thalassotherapieën onder medische supervisie, programma's voor gewichtsverlies en stressmanagement. Elke week op maandag, donderdag, zaterdag en zondag organiseert dit retreat hatha yogalessen, naast kookworkshops, wandelingen, sportlessen en meer. Privélessen zijn tegen toeslag te boeken. 

Lees meer
Image for Absolute Sanctuary, Thailand

Absolute Sanctuary, Thailand

Voor een echte yoga-, fitness-, pilates- of detoxvakantie kunt u vertrouwen op de experts van Absolute Sanctuary. Wat begon als een yogastudio in Bangkok en Singapore, groeide uit tot een internationaal netwerk van yogascholen, plus dit hotel. U kunt deelnemen aan het brede aanbod van dagelijkse yogalessen in groepsverband: Hatha Yoga voor beginners, Hot yoga, Flow, Detox Yoga, Yoga Pilates, De-stress Yoga, Hatha Yoga Stretch, Yin Yoga en Restorative Yoga. U kunt gratis deelnemen aan alle yoga groepslessen, en - indien gewenst - privé sessies inboeken tegen een meerprijs. Wilt u graag weten wat het beste voor u is of welke stijl bij u past, dan kunt u een consult inplannen met de hoofddocent Yoga.

Lees meer
Image for Yogastijl: Yin Yoga

Yogastijl: Yin Yoga

Bij Yin Yoga draait het om verzachten en overgave. Zodat weerstand en spanning langzaam verdwijnen uit uw lijf. Het bindweefsel krijgt ruimte om te stretchen, waardoor de rest van het lichaam kan ontspannen. Daarom worden houdingen lang aangehouden, vaak variërend van ongeveer 3 tot 5 minuten of zelfs langer. Het is een populaire yogavorm, samen met hatha een van de yogasoorten die het meest wordt gegeven. Deze vorm van yoga is ideaal voor degenen die hun flexibiliteit willen verbeteren, stretching fijn vinden en stress willen verminderen. Door houdingen langer aan te houden, vergroot Yin yoga de flexibiliteit, verbetert het de bloedcirculatie en werkt het goed bij gewrichtspijnen. 

Retreats met Yin Yoga

Image for Yin Yoga in MasQi / Spanje

Yin Yoga in MasQi / Spanje

MasQi is een luxe, kleinschalig boetiekretreat in Spanje met yoga, gezonde voeding, energietherapie en ayurveda. Met kilometers aan uitzicht (Mariola berggebied), bloeiende tuinen en de eye-catcher van de tuin: de yoga dome. Hier worden dagelijks yogalessen in groepsverband gegeven. Van maandag tot vrijdag hatha en vinyasa, op dinsdag yin yoga, op zaterdag vinyasa en op zondag iyengar. Ook op het programma: diverse workshops over voeding en zelfontwikkeling. Privé-yogasessies zijn mogelijk tegen toeslag. 

Lees meer
Image for Yogastijl: Iyengar

Yogastijl: Iyengar

Iyengar yoga is een vorm van Hatha yoga die de nadruk legt op precisie, uitlijning en gedetailleerde aandacht voor elke yogapose. Ontwikkeld door B.K.S. Iyengar, maakt deze yogastijl gebruik van hulpmiddelen zoals riemen en blokken om de juiste houding te bereiken. Door deze 'props' is het voor iedereen van alle niveaus mogelijk om de houdingen te kunnen doen. Op het eerste gezicht lijkt Iyengar yoga erg fysiek gericht door de nadruk op de precisie van de houdingen (alignment) en het lang aanhouden van de poses. Maar daardoor ontstaat ook rust in uw hoofd, aldus de grondlegger. Met als resultaat: een enorm gevoel van ontspanning en voelbaar meer ruimte in uw lichaam. 

Retreats met Iyengar Yoga

Image for Puurenkuur yoga retraites, Nederland

Puurenkuur yoga retraites, Nederland

Puurenkuur biedt een breed scala aan van retraites in Nederland. Een soort minivakantie weekenden met elementen van yoga, mindfulness, meditatie, wandelingen in de natuur en meer. Altijd op mooie bestemmingen in het bos of aan zee, en altijd in hotels met uitgebreide spa- en wellnessfaciliteiten. Onze eigen retreats worden geleid door ons  vriendelijke en professionele team van yogadocenten, allemaal met hun eigen yogavorm en specialiteit: Iyengar en critical alignment met gebruik van props, Yin yoga of hatha-yoga. Op elke bestemming liggen blokken en riemen ter ondersteuning van de houdingen. De weekenden bieden voor ieder wat wils. Kijk hier voor een overzicht van onze yoga begeleiders en welke vorm van yoga ze bieden.

Lees meer
Image for Yogastijl: Vinyasa Yoga

Yogastijl: Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een dynamische en vloeiende yogastijl die ademhaling synchroniseert met beweging. Elke houding gaat soepel over in de volgende, wat een continue reeks vormt die vaak een "flow" wordt genoemd. Deze praktijk geeft je kracht, flexibiliteit en cardiovasculaire fitheid. Vinyasa yoga legt de nadruk op het belang van ademhalingscontrole en vloeiende beweging, waardoor het zowel een fysieke als meditatieve oefening is. De lessen kunnen variëren in tempo en intensiteit, waardoor ze geschikt zijn voor alle niveaus. Het staat bekend om zijn variëteit en creativiteit, waarbij geen twee lessen precies hetzelfde zijn.

Retreats met Vinyasa Yoga

Image for Sen Wellness Sanctuary, Sri Lanka

Sen Wellness Sanctuary, Sri Lanka

SEN Wellness Retreat biedt een persoonlijke ayurvedakuur in een kleinschalig retreat omgeving. Wat maakt SEN Wellness zo uniek? De combinatie van authentieke ayurveda, rustgevende yoga én osteopathie. Doel van uw verblijf? Herstel van balans tussen het fysieke, mentale, emotionele en spirituele. Yogalessen worden twee keer per dag gegeven. In de ochtend vaak een energieke les, meestal Hatha of Vinyasa, en in de middag een rustige en meer introspectieve les met Yin-elementen. De boeddhistische monnik geeft eens per week Kundalini Yoga. 

Lees meer
Image for Underneath The Mango Tree, Sri Lanka

Underneath The Mango Tree, Sri Lanka

Dit vrolijk ogende, kleurrijke resort heeft het meest behulpzame team dat alles op alles zet om uw verblijf zo ontspannen mogelijk te maken. En dan dat uitzicht, indrukwekkend is een understatement. Het professionele ayurveda-team wordt aangevoerd door twee ervaren ayurveda-artsen, u bent hier in goede handen. De tuinen met palmen en mangobomen zijn een heerlijke plek om in een hangmat tot rust te komen. Een keer per dag is een yogales, vaak Vinyasa of Yin yoga. Privesessies te boeken met een toeslag. 

Lees meer
Image for Yogastijl: Ashtanga Yoga

Yogastijl: Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is een dynamische, intensieve vorm van yoga die gebruik maakt van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het einde van elke oefening vormt het begin voor de volgende oefening. Het wijkt daarmee af van bijvoorbeeld Hatha Yoga, waarbij de houdingen statisch worden uitgevoerd. Door het hoge tempo van de oefeningen bij Ashtanga Yoga, blijft u continu in beweging en zorgt voor kracht en stabiliteit, verbetering van bloedsomloop en spijsvertering. Het verbetert focus en voert afvalstoffen af. Juist omdat het zo intensief is, zorgt het ervoor dat het lichaam veel calorieën verbrandt. Het kan u daarom ondersteunen bij afvallen of om sterker te worden.

Retreats met Ashtanga Yoga

Image for Mangosteen Ayurveda retreat, Thailand

Mangosteen Ayurveda retreat, Thailand

In een mooie, tropische tuin met uitzicht op zee ligt dit kleinschalige, adults-only boetiekhotel in Phuket. Elke dag worden er minimaal twee vormen van yogalessen aangeboden in het paviljoen: Ashtanga yoga, Hatha stretch, Vinyasa flow en yoga therapy. Ook zijn er workshops in meditatie, ademhaling en klankschalen. Authentieke ayurvedakuren in Thailand met een ayurveda-arts uit India die een persoonlijk behandelplan en menu voor u maakt. Boek deze bestemming voor een lichte of intensieve ayurvedakuur, of gewoon om een paar dagen te ontspannen. 

Lees meer
Image for Yogastijl: Kundalini Yoga

Yogastijl: Kundalini Yoga

Kundalini yoga is bij veel mensen minder bekend, terwijl het een heel krachtige vorm van yoga is. Waar het bij veel yogasoorten vooral om de asana’s (houdingen) gaat, draait Kundalini hoofdzakelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie. Door deze combinatie van technieken bereikt u een hogere staat van bewustzijn. Kundalini yoga wordt daarom ook wel de ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd. De asana’s die uitgevoerd worden tijdens een les Kundalini yoga zijn niet ingewikkeld, maar volgen elkaar wel in rap tempo op. Deze snelheid, gecombineerd met ademhalingstechnieken (pranayama), zorgt ervoor dat uw chakra’s worden geopend en de Kundalini-energie (ook wel onze oer-energie) weer vrijkomt. Dit proces wordt nog eens versterkt door het zingen van mantra’s.

Retreats met Kundalini Yoga

Image for Normafa Retreat, Hongarije

Normafa Retreat, Hongarije

Geheel gerenoveerd, holistisch retreat in de natuur, aan de rand van een nationaal park, en vlakbij de bruisende stad Budapest. Prachtig kleinschalig retreat met een spa en holistische activiteiten, gericht op persoonlijke groei en innerlijke balans. Het is de combinatie van de natuur enerzijds met een ruim aanbod van holistische activiteiten waarin Kundalini yoga een grote rol speelt. Twee keer per dag zijn er Kundalini yogalessen met mantra zingen. Daarnaast staat ook ashtanga, hot yoga, meditatie en sound bath op het programma. U bepaalt helemaal zelf waar u aan mee wilt doen en wanneer. Kundalini yoga is bijzonder effectief tegen stress en spanning. 

Lees meer

Bekijk hier al onze yogareizen

Lees meer
Image for Over Marleen

Over Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Floortje Dessing in Thailand
Top 12 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa