Stoppen met Roken door Ilse de Koning (36)

8 december 2020
Lees hier het persoonlijk verslag van Ilse de Koning die naar SHA Wellness Clinic in Spanje afreisde om af te komen van haar verslaving. Ilse de Koning (36): ‘Eindelijk begreep ik waarom ik rookte".

‘Eigenlijk vond ik mezelf geen stevige roker. Ik deed makkelijk twee dagen met een pakje. En ik vond het niet eens echt lekker. Een jaar geleden kreeg ik een nieuwe vriend en hij maakt me al snel duidelijk dat hij een hekel had aan sigarettenlucht. Het heeft even geduurd voordat het serieus werd tussen ons, want hij vond het vreselijk dat ik rookte. De geur stond hem tegen. Als we een date hadden, rookte ik daarvoor een dag niet zodat hij er niets van zou merken. Maar uiteindelijk hield ik dat niet vol. Ik bleek toch erger verslaafd te zijn dan ik dacht. 

Omdat ik superverliefd was, heb ik verschillende pogingen gedaan om te stoppen. Dat hield ik dan een paar weken vol, maar altijd was er een moeilijk moment waarop ik toch weer naar de sigaretten greep. Ik vond dat zo zwak van mezelf, ik baalde er enorm van. Toen ik hoorde dat je ook op vakantie kunt stoppen met roken, dacht ik: dat is iets voor mij. Ik ben in mijn eentje naar SHA Wellness Clinic in Spanje gegaan. Op Schiphol heb ik mijn laatste sigaret gerookt in zo’n stinkende rokersruimte. Ik weet nog dat ik dacht: wat zou het fijn zijn als dit nooit meer hoeft…

Het stoppen is me uiteindelijk heel erg meegevallen. Het hotel was super-de-luxe en het eten heerlijk licht. Het is wel gek om op vakantie allerlei medische onderzoekjes te hebben, de uitslagen waren soms best confronterend. De acupunctuursessies hielpen erg goed, de zin in een sigaret verdween heel snel. Maar waar ik het meest aan heb gehad zijn de gesprekken met de psycholoog en de coach. Eindelijk begreep ik waarom ik rookte en wat het me opleverde. Het was voor mij een manier om grip te krijgen op ongemakkelijke of spannende situaties, maar ook om de verveling te verdrijven. Als je dat weet, kun je zoeken naar een andere manier om hetzelfde effect te krijgen.

 Inmiddels rook ik al ruim een half jaar niet meer. Het gemak waarmee dat gegaan is, verbaast mij eigenlijk best. Ik mis het niet en voel mezelf niet alleen gezonder, maar ook eindelijk vrij.’

‘Binnen één dag na die laatste sigaret begint uw lichaam aan een grote schoonmaak: dat voelt goed’