Soort reis

Ancient Healing deel 1: Traditionele Chinese geneeskunde

12 april 2024

Ancient Healing is een traditionele geneeswijze die van generatie op generatie is doorgegeven, afkomstig uit oude culturen. Voorbeelden van oude geneeswijzen zijn bijvoorbeeld Traditionele Chinese Geneeskunde (of in het engels -  Traditional Chinese Medicine, afgekort als  TCM), Ayurveda uit India, traditionele geneeswijze van de Amerikaanse Indianen, Traditionele Thaise Geneeskunde (TTG) of Traditionele en Islamitische Geneeskunde (TAIM). En zo zijn er nog honderden wereldwijd. Al deze oude geneeswijzen hebben één overkoepelend doel: het herstellen van balans en kijken vanuit een holistische blik op ons hele lichaam, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. Het is een praktisch 'systeem' dat verbanden legt die we in het westen niet kennen. Een diagnose is ook nooit uitsluitend een fysieke diagnose. Het kijkt ook naar uw omgeving, psyche, emoties, familiegeschiedenis, leefomstandigheden, het zijn allemaal aspecten die meegenomen worden. In Deel 1 van onze serie Ancient Healing gaan we eens dieper in op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). 

Wat is traditionele Chinese geneeskunde (TCM)?

Image for TCM als verzamelnaam van meerdere behandelingen

TCM als verzamelnaam van meerdere behandelingen

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is duizenden jaren oud en is daarmee één van de eerste medische wetenschappen ter wereld. TCM is een verzamelnaam waar tal van behandelmethoden ondervallen, zoals acupunctuur, Tuina, Moxa, kruidengeneeskunde of tai chi. Als u klachten heeft, dan gaat de TCM er vanuit dat uw systeem uit balans is en het zelf-helend vermogen van het lichaam weer geactiveerd wordt. TCM ziet de mens als één geheel van materie, energie en spirit dat constant verandert. Alle componenten staan met elkaar in verbinding. De geest beïnvloedt het lichaam, waardoor psychische problemen zich uiten in lichamelijke kwalen. Net zo goed dat het lichaam de geest beïnvloedt, waardoor fysieke klachten veranderen naar mentale klachten. 

Image for Laat uw Qi weer stromen

Laat uw Qi weer stromen

Chinese geneeskunde legt de nadruk op het weer laten stromen van Qi (vitale energie) aan de ene kant, en spiritueel bewustzijn aan de andere kant. Een persoonlijk behandelplan bevat behandelingen enerzijds, zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde, cupping, Tuina massage, voetreflexologie (behandelingen gericht op het vrij maken van geblokkeerde energie zodat die weer gaat stromen), en fysieke activiteit anderzijds, zoals Qi gong, tai chi en speciale rekoefeningen. Het kan ook zijn dat u een paar onderdelen in een behandelplan krijgt of slechts een, helemaal afhankelijk van uw klachten, wensen en voorkeuren.

Image for Stress als hoofdoorzaak nummer 1

Stress als hoofdoorzaak nummer 1

TCM ziet stress als de voornaamste oorzaak van veel ziektes. Dat maakt TCM tot een bijzonder geschikte methode om de problemen van de huidige tijd te lijf te gaan. Tegenwoordig kampen veel mensen met stress-gerelateerde klachten. Denk aan spanning, onrust, slaapproblemen, spijsverteringsklachten, overgewicht, angst etc. Door deze te bekijken vanuit de klassieke Chinese geneeskunde, kunnen ze vanaf de wortel worden aangepakt. We hebben de Puurenkuur plekken met een TCM-afdeling op een rijtje gezet. Een wellnessvakantie met behandelingen uit de traditionele Chinese geneeskunde is een kuurreis waarbij u vol energie terugkeert. 

TCM elementen op een rij..

Image for 1. Acupunctuur

1. Acupunctuur

Dunne naaldjes worden op specifieke punten (acupunten) gebracht om de Qi (levensenergie) te laten stromen en blokkades weg te halen. Sommigen vinden dit een 'eng' idee, maar vaak voel je het niet eens, of een lichtelijk speldeprikje. 

Image for 2. Massage en lichaamswerk

2. Massage en lichaamswerk

Lichaamswerk dat valt onder TCM is bijvoorbeeld acupressuur, Tuina, cupping of gua sha. Alle behandelingen zijn ontworpen om de bloedsomloop te stimuleren en spanning te verlichten. We lichten de Tuina-massage uit. Tuina, letterlijk vertaalt als 'duwen' en 'trekken', heeft verschillende handtechnieken, waaronder drukken, kneden, rollen en wrijven op specifieke acupunctuurpunten en meridianen. Deze techniek stimuleert Qi (de energie stroomt), verlicht spanning en geeft ontspanning. Tuina-massage wordt vaak gebruikt bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen, zoals rugpijn, nekpijn en sportblessures. Een therapeut kan naast de Tuina-massage, ook andere TCM-methoden toepassen, zoals cuppingtherapie. 

Image for 3. Moxibustion

3. Moxibustion

Bij moxibustie, ook wel moxatherapie, wordt warmte-energie naar een acupunt geleid. De gedroogde bijvoet (Artemisia argyi, of kort: Moxa) wordt gevormd tot een kleine kegel of een moxastok, en dicht bij de huid gehouden of rechtstreeks op het acupunt aangebracht. Door het aansteken, komt warmte vrij wat de circulatie stimuleert en de stroming van Qi verhoogt. Moxibustie wordt veel gebruikt voor aandoeningen die verband houden met kou en vochtigheid in het lijf, zoals artritis, menstruatiestoornissen, spijsverteringsproblemen of vermoeidheid. 

Image for 4. Mindfulness

4. Mindfulness

TCM ziet lichaam en geest als één. Meditatie en mindfulness bevorderen de emotionele en mentale balans. 

Image for 5. Oefen- en bewegingstherapie

5. Oefen- en bewegingstherapie

Tai chi en qigong zijn ontworpen om de fysieke en mentale gezondheid te verhogen door de bloedsomloop, het evenwicht én flexibiliteit te verbeteren.

Image for 6. Gezonde voeding

6. Gezonde voeding

Gezonde voeding past helemaal in de filosofie van TCM. Groenten, kruiden, allemaal gericht op het voeden van het lichaam, de energie te verhogen en overtollige ama (toxines) weg te halen. 

Image for 7. Kruidengeneeskunde

7. Kruidengeneeskunde

Een verscheidenheid aan kruiden, planten en wortels worden bereid in thee, maaltijden of supplementen.

Onze selectie hotels waar u TCM-behandelingen kunt krijgen

Image for Kamalaya Wellness Sanctuary (Thailand)

Kamalaya Wellness Sanctuary (Thailand)

Kamalaya heeft verschillende TCM artsen en therapeuten in hun team. Bijna elk programma in Kamalaya heeft een of meerdere TCM-behandelingen. Deze sluiten naadloos aan bij uw doel, of het nu embracing change, detox of anti-stress is. Elke behandeling begint met een intakegesprek met een arts, die vervolgens een gepersonaliseerd behandelplan opstelt, gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Het doel is om zowel uw mentale als fysieke gezondheid te verbeteren. De TCM-behandelingen is op basis van verschillende therapeutische technieken zoals moxibustie, cupping of acupunctuur. 

Lees meer
Image for Lefay Lago di Garda (Italie)

Lefay Lago di Garda (Italie)

Lefay Lago di Garda's spa heeft als specialiteit de Chinese geneeskunde. Gelegen temidden van glooiende heuvels, citroenbomen en olijfboomgaarden, biedt het onovertroffen uitzichten op het Gardameer. De Lefay Spa Method is Lefay's specialiteit, onder leiding van TCM-artsen Maurizio Corradin en Carlo Di Stanislao. Elk programma's is gebaseerd op het concept dat Qi (energie) door vijf verschillende fasen beweegt. U kunt kiezen uit vijf richtingen of paden, gebaseerd op uw eerste consultatie: de Groene Draak (rust), de Rode Feniks (energie), de Witte Tijger (transformatie), de Zwarte Schildpad (tegen stress) en het Centrum (waaruit alle vier paden voortkomen). Elk pad heeft een aanbevolen dagelijkse reeks specifieke behandelingen. 

Lees meer
Image for La Clairiere (Frankrijk)

La Clairiere (Frankrijk)

La Clairière ligt verscholen nabij La Petite Pierre, een pittoresk dorpje in de Elzas, en midden in de prachtige natuur van het natuurpark Northern Vosges Regional. La Clairière biedt TCM-programma's aan van 3, 5 en 7 nachten, inclusief verschillende TCM-behandelingen zoals privésessies Qigong (om de 12 meridianen in balans te brengen), Chinese Tuina-massage van de 5 elementen, voetreflexologie, Chinese Tuina-massage acupressuur met essentiële oliën en Tuina HE-massage van de 5 seizoenen. In de keuken wordt biologisch gekookt en La Clairière is daarmee het eerste hotel in Frankrijk met een gecertificeerd biologisch restaurant. Hoewel er verschillende programma’s worden aangeboden, is deze bestemming ook geschikt voor gasten die geen kuur willen volgen maar een paar dagen heerlijk willen ontspannen.

Lees meer
Image for Preidlhof Luxury DolceVita Resort (Italie)

Preidlhof Luxury DolceVita Resort (Italie)

Preidlhof is een holistisch walhalla onder aanvoering van dokter Alexander Angerer, gespecialiseerd in traditionele Chinese geneeskunde en homeopathie. De behandelingen worden ingezet voor verschillende programma's, zoals slaapverbetering, trauma release of anti-stress. Naast de spa zelf is de zeven verdiepingen tellende saunatoren het pronkstuk van het resort met meerdere sauna's, een zwembad op het dak en diverse relaxruimtes. De natuur doet de rest. Omgeven door bloeiende mediterrane tuinen, met vergezichten van de Dolomieten in Zuid-Tirol, is dit een paradijs voor de actieve outdoor liefhebbers.

Lees meer

TCM therapeute in ons eigen Puurenkuur team

Image for Puurenkuur's TCM therapeut

Puurenkuur's TCM therapeut

Mariken Fliervoet, werkzaam bij Puurenkuur sinds 2024, is onder andere master in de traditionele Chinese geneeskunde. Mariken begeleidt verschillende retreats in binnen- en buitenland. De kracht van Mariken is haar verscheidenheid en kennis over TCM, kruiden, voeding, yoga, ontspanning en verdieping. Met als grote doel balans vinden, zowel mentaal als fysiek. U kunt individuele sessies bij haar boeken tijdens de Puurenkuur weekendretreats.

Lees meer
Image for Over Marleen

Over Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje