Soort reis

Top 10 Beste Panchakarma Retreats in 2024

16 augustus 2024

Als een gezondheidsleer al duizenden jaren oud is, kan het niet anders of hij bevat een schat aan wijsheden. Ayurveda is balans. Wie zich in ayurveda verdiept, komt tot de ontdekking dat balans de sleutel is tot een gezond lijf en gezonde geest. Een ayurvedische kuurreis is absoluut 'kuren zonder afzien'. Een verwenreis en gezondheidskuur ineen! Ayurveda geeft een heldere geest, een ontspannen lijf én nieuwe energie. De naam panchakarma komt uit het Sanskriet. ‘Pancha’ betekent ‘vijf’ en karma betekent ‘activiteit’. Tijdens een panchakarmakuur reinigt u uw lichaam op vijf manieren. De belangrijkste onderdelen zijn massages met kruidenolie, het reinigen van de darmen en het reinigen van voorhoofdsholten (de ogen en de neusslijmvliezen). Deze ayurvedische behandelingen zijn volledig op elkaar afgestemd en leiden tot een diepgaande en langdurige reiniging van het lichaam. Een panchakarmakuur duurt minimaal twee weken en brengt vaak opmerkelijke resultaten bij verschillende (medische) klachten, zoals slaapproblemen, reuma, diabetes, chronische vermoeidheid, stress, herstel na kanker, hoge bloeddruk, migraine etc.

In dit blog:

Ontdek de 10 favoriete panchakarma-retreats in India, Sri Lanka en Europa

Image for Authentieke Ayurveda Panchakarma in Kerala / India

Authentieke Ayurveda Panchakarma in Kerala / India

India biedt veel ayurveda-hotels, vooral in de zuidelijke provincie Kerala, dat bekend staat om het rijke erfgoed van ayurvedische geneeskunde en wordt beschouwd als een van de beste plekken om een panchkarmakuur te ondergaan. Ayurveda in Kerala is diepgeworteld in de cultuur en wordt op grote schaal beoefend. Kerala heeft een tropisch klimaat, en dat is ideaal voor het kweken van kruiden en planten die in de ayurvedische geneeskunde worden gebruikt. Deze kruiden en planten worden gebruikt voor het personaliseren van ayurveda-olie (behandelingen), verwerkt in ayurvedische gerechten en kruidendrankjes als aanvulling op de kuur. Kerala heeft veel natuur en een aangenaam klimaat, met een verfrissend moessonseizoen (juni - november), wat een goede periode is om een ayurveda-programma te volgen. 

Lees meer
Image for Somatheeram Ayurveda Village, Trivandrum / Kerala

Somatheeram Ayurveda Village, Trivandrum / Kerala

Meer dan 30 jaar ervaring én een van de eerste ayurvedische resorts ter wereld. Als u een authentieke, traditionele panchakarmakuur zoekt, zit u in Somatheeram Ayurveda Resort goed.

Lees meer
Image for Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village, Trivandrum / Kerala

Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village, Trivandrum / Kerala

Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village is wat de naam belooft te zijn. Denkt u authentieke ayurveda, een zandstrand met palmbomen en knusse cottages.

Lees meer
Image for Nikki's Nest, Trivandrum / Kerala

Nikki's Nest, Trivandrum / Kerala

Een kleinschalig ayurvedaresort met yoga, meditatie en panchakarmakuren, gerund door bevlogen, ecologische pioniers in een tropisch paradijs aan de Indische Oceaan.

Lees meer
Image for Authentieke Ayurveda Panchakarma in Sri Lanka

Authentieke Ayurveda Panchakarma in Sri Lanka

Mede door de nabijheid van de provincie Kerala (India), wat de bakermat van Ayurveda en yoga is, behoort ook Sri Lanka tot een echte ayurvedabestemming. Het land herbergt prachtige natuur (tropische jungle, bergen en mooie stranden), die rijk is aan geneeskrachtige planten, kruiden en mineralen, die vervolgens weer worden verwerkt in veel ayurvedische behandelingen en gerechten. De Ayurveda retreats van Sri Lanka bevinden zich voornamelijk langs de lange kustlijn in het westen en zuiden. De voordelen om naar Sri Lanka te reizen: zeer vriendelijke bevolking, een makkelijk visa-proces en betaalbare vluchten. 

Lees meer
Image for Ayurvie Weligama, zuidwestkust

Ayurvie Weligama, zuidwestkust

Traditionele ayurveda in een moderne omgeving aan de tropische kust van Sri Lanka, dat is Ayurvie Weligama! En dat betekent: een op een consultaties, dagelijkse behandelingen, yoga, vegetarische maaltijden en een fijne gemeenschappelijke sfeer.

Lees meer
Image for Siddhalepa Ayurveda Health Resort, zuidwestkust

Siddhalepa Ayurveda Health Resort, zuidwestkust

Siddhalepa Ayurveda Health Resort is een van de eerste ayurvedahotels in Sri Lanka en heeft ruim 75 jaar aan specialistische ervaring. Voor een echt authentieke ayurveda-panchakarmakuren bent u hier dus in uitstekende handen.

Lees meer
Image for Ayurvie Sigiriya, binnenland Sri Lanka

Ayurvie Sigiriya, binnenland Sri Lanka

Het kleinschalige Ayurvie Sigiriya ligt midden in de natuur, en is een fijne plek voor een panchakarma-kuur. Het hotel ligt in de culturele driehoek in het binnenland van Sri Lanka, vlakbij de Sigiriya Rock, de Dambulla tempel en het Boeddhistische Ritigala klooster.

Lees meer
Image for Heritance Ayurveda Maha Gedara, zuidwestkust

Heritance Ayurveda Maha Gedara, zuidwestkust

Heritance Ayurveda Maha Gedara is een serene plek waar u zich in alle rust kunt overgeven aan de liefdevolle handen van de ayurvedische therapeuten.

Lees meer
Image for Ayurveda Panchakarma in Europa

Ayurveda Panchakarma in Europa

Ayurveda krijgt steeds meer voeten aan de grond in Europa. Mensen zijn op zoek naar andere vormen en benaderingen van gezondheid, meer natuurlijk of holistisch. Europa is de thuisbasis van een aantal ayurvedische klinieken en gezondheidscentra die authentieke ayurvedische behandelingen, een dosha-specifiek dieet en dagelijkse yoga en meditatie aanbieden. U vindt gespecialiseerde ayurvedahotels in Duitsland, Oostenrijk, Madeira, Spanje, Slovenië enz. Veelal in een serene, natuurrijke en rustige omgeving. De hotels halen de kennis, ervaring en producten (en vaak het ayurvedateam van artsen en therapeuten) uit India of Sri Lanka.

Image for Ayurveda Resort Mandira, Oostenrijk

Ayurveda Resort Mandira, Oostenrijk

De unieke combinatie van Ayurveda en het helende thermale water van Oost-Styria in een geweldig Ayurveda Resort in Aziatische sfeer.

Lees meer
Image for Engel Ayurpura, Italie

Engel Ayurpura, Italie

Een ayurvedische vakantie (net zo authentiek als in India of Sri Lanka) plus de helende kracht van de bergen (Dolomieten)... dat vindt u allemaal in het nieuwste boetiekhotel Engel Ayurpura in Zuid-Tirol, waar u authentieke ayurveda panchakarma-kuren kunt doen. Engel Ayurpura is het enige ayurvedahotel in Italië.

Lees meer
Image for Kurhaus Bad Bocklet, Duitsland

Kurhaus Bad Bocklet, Duitsland

Bij Hotel Kurhaus Bad Bocklet vindt u veel verschillende kuurmogelijkheden onder één dak: ayurveda (ook langere panchakarmaprogramma's), Kneipp en klassieke kuurgeneeskunde. Op 17 hectare grond in het rustige, historische kuuroord Bad Bocklet aan een geneeskrachtige bron midden in het park.

Lees meer
Image for Over Marleen

Over Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Ayurveda in Europa
Top 12 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen