Wat is meditatie
Zoekt u een meditatievakantie of vraagt u zich af of mediteren iets voor u is tijdens een yoga reis, meditatieweekend, of anti-stress reis? Ervaar de helende werking van een ontspannen geest! Mediteren is de perfecte en misschien wel de makkelijkste manier om meer rust en balans in uw drukke leven te krijgen. U kunt het overal doen, het kost niet veel tijd en iedereen kan het leren. Tijdens het mediteren brengt u uw geest tot rust. U laat gedachten komen en weer gaan, zonder er iets mee te doen. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat u beter om kunt gaan met de drukte van alledag, dat de stresshormonen in uw lichaam afnemen en dat u zich gezonder en gelukkiger voelt.
Meditatievakantie
Een meditatie vakantie of spirituele reis is dé manier om de focus even volledig op het mediteren te leggen. Combineer meditatie eventueel met yoga tijdens een weekend retraite. U leert nieuwe manieren en vormen van meditatie, oefent met verschillende technieken en ervaart een kalme en ontspannen geest. Meditatie past ook hele goed in een anti stress reis, burn out vakantie of wellness vakantie.
Kom tot rust op meditatie- en yogaretreats
‘Meditatie is niet meer dan het tot rust brengen van de geest zodat u beter inzicht krijgt in uzelf’, zegt Sylvia Olde Scholtenhuis, die voor Puurenkuur verschillende meditatie- en yogareizen begeleidt. U leert uzelf begrijpen en wordt bewust van wat er in u omgaat aan gedachten en emoties. Dat inzicht helpt om met problemen en ups en downs om te gaan en ook om manieren te vinden om er anders naar te kijken. Is het niet raar? We maken ons huis schoon, wassen ons lichaam en onze kleding, maar onze geest? Die laten we vervuilen. Totdat u begint met mediteren. Want daarmee reinigt u uw geest en kunt u het leven en alles wat dat met zich meebrengt fris en vers tegemoet treden.’
De voordelen van meditatie
Betere ideeën en beslissingen. Meer rust, focus en concentratie. Een grotere effectiviteit en productiviteit. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat meditatie oplevert. De tijd en moeite die u investeert om het te leren, zult u daarom dubbel en dwars terugverdienen. En – geloof ons – het is lang niet zo moeilijk als het lijkt.
Meditatietechnieken
Het is een wijdverspreide misvatting dat u om te mediteren urenlang in lotushouding moet kunnen zitten zonder ook maar een enkele gedachte te hebben. Wie weet komt u eens op dat punt, maar tot die tijd… maakt u het zichzelf vooral makkelijk. Er zijn allerlei verschillende meditatietechnieken. Ontdek wat bij u past door ze uit te proberen:
Aandachtsmeditatie
Het objectief observeren van sensaties, gedachten en gevoelens. Geeft diepgaand inzicht in uzelf waardoor u zichzelf en het leven beter gaat begrijpen. Bovendien leert u om verbinding te maken met een innerlijke kracht die u helpt om te gaan met veranderingen en uitdagingen.
Visualisatie- of klankmeditatie
Focust op bijvoorbeeld de vlam van een kaars, een rustgevende foto of een lege muur. In een klankmeditatie richt u de aandacht eenduidig op een mantra of het geluid van klankschalen. De oefening is om elke keer als u wordt weggetrokken door uw gedachten uw concentratie weer opnieuw naar het beeld of de klank te brengen. Zo brengt u uw geest tot rust.
Loopmeditatie
Een actievere vorm van meditatie waarbij u zich exclusief op het lopen richt. Dat betekent dat u niet bezig bent met waar u naartoe wandelt, maar met het lopen op zich. U bent zich bewust hoe u uw voet optilt, afwikkelt en neerzet en weer een volgende stap zet. Het pad is het doel, niet de bestemming. Voor degenen die graag in de natuur zijn, brengt deze meditatie u naar binnen terwijl u toch buiten bent.
Ademhalingsmeditatie
Deze meditatie kent verschillende technieken. Zo kunt u bij elke inademing ‘in’ zeggen en bij elke uitademing ‘uit’ om zo bewust uw aandacht op de ademhaling te richten. Wat ook werkt, is tellen. In 3 langzame tellen inademen, en in 3 langzame tellen weer uit. Door uw ademhaling te kalmeren, maakt u uw gedachten ook kalm.
Meditatie tips voor beginners
Meditatie tip 1
‘U hoeft niet voor dag en dauw op te staan om een uur op een kussen te gaan zitten. Net zo goed is het om op het toilet, in de bus, trein of tijdens de lunchpauze op uw werk een paar minuten uw ogen dicht te doen en uw ademhaling te observeren. Dat geeft al zo veel rust.’
Meditatie tip 2
‘Probeer de hele dag door dingen met aandacht te doen. Wordt bewust van het kopje koffie dat u drinkt in plaats van het gedachteloos weg te klokken. Voel de zon die op uw gezicht schijnt. Hoor de vogel die in de tuin fluit. Dit zijn ook vormen van mediteren waarmee u uit uw hoofd komt.’
Meditatie tip 3
‘Wring uzelf niet in onmogelijke posities. Rechtop zitten is wel aan te raden omdat mensen liggend vaak in slaap vallen. Maar dat kan gerust op een stoel, in plaats van op de grond. En de benen mogen ook gestrekt vooruit, als dat comfortabeler is. Belangrijker dan hoe het eruitziet, is dat uw houding ontspannen is.’
Meditatie tip 4
‘Verwacht niet van uzelf meteen een uur te kunnen mediteren. Begin bijvoorbeeld met drie minuten en houd dat een week vol. Dan breidt u dat de volgende week uit naar vijf minuten. Zo bouwt u het langzaam op tot zo lang u wilt, maar als u vijf minuten genoeg vindt, is dat ook goed. Want in meditatie moet niets.’
Meditatie tip 5:
‘Wat helpt als voorbereiding is een concentratieoefening. Sluit uw ogen, adem rustig in en uit en ga zo uw lichaam langs alsof u dat van top tot teen scant. Voel waar de spanning zit en probeer die gebieden te ontspannen voor u aan uw meditatie begint.’
Zin in zo’n meditatievakantie? De wellnessreisspecialisten van Puurenkuur informeren u met plezier over de mogelijkheden. Zo stellen we de voor u perfecte wellnessvakantie op maat samen.