Soort reis

Detoxvakantie in Nederland

Een korte en krachtige boost van lichaam en geest

Wist u dat ook een weekendje detoxen al heel veel goeds doet? Leefstijl verandering? Af van die paar kilo's? Opgeblazen gevoel? In een mooi viersterren boshotel geniet u van lichte, gezonde groenten- en fruitsappen, aangevuld met soep, power shots en salades. De wandelingen in de prachtige natuur van het Limburgse platteland kalmeren uw geest, uw lichaam ontspant in het wellnesscenter of tijdens de yoga- en meditatielessen. De goede en kundige begeleiding staat bekend om de oprechte persoonlijke aandacht.
Lees meer

Insiders tips

Puurenkuur weekend Retreats
Blog: Puurenkuur Retreats 2024
Op retreat in eigen land
Artikel: Retreat dichtbij huis
Detox Guide
Lees: Detox gids

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Detoxweekend in Nederland reizen

Boshotel Vlodrop
4
Boshotel Vlodrop, Nederland
Ontsnap aan de drukte en geniet van rust in Boshotel Vlodrop. Dit vriendelijke hotel ligt midden in de bossen en heeft uitgebreide spafaciliteiten. Puurenkuur biedt diverse retraites aan met yoga, mindfulness en wellness.
270 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +32 (0)380 80 986 voor meer informatie!

Puurenkuur's detoxweekend sapvasten  

De Puurenkuur's detoxweekenden zijn een ideaal moment om eens kennis te maken met een detox- of sapvastenkuur. U zult verrast zijn over de lekkere én voedzame sappen en soepen met groente, fruit en kruiden. Tussendoor geniet u van wandelingen, yoga- en meditatielessen en voedingsworkshops. Uw lichaam ontspant in de mooie spa van het hotel. De goede en kundige begeleiding staat bekend om de oprechte persoonlijke aandacht. 

Detoxvakantie met sappen (of sapvasten) 

Een sapvastkuur of leverdetox bestaat uit een combinatie van verse groenten, fruitsappen en kruiden die helpen het lichaam te herstellen van slechte eetgewoonten en om afvalstoffen af te voeren. Voor uw lichaam is het heel fijn om even geen vast voedsel te hoeven verteren. Zo krijgt uw overbelaste spijsverteringstelsel de tijd om te herstellen. Om het lichaam rust te geven, eet u tijdens een sapvasten kuur geen vast voedsel. In plaats daarvan leeft u op water, kruidenthee, soepen en sappen. Deze laatste zijn samengesteld uit groenten- en fruitsoorten die erom bekend staan dat ze afvalstoffen afvoeren en uw darmen reinigen. Spinazie, wortels, citroen en selderij bijvoorbeeld, hoewel u tijdens een sap kuur op allerlei originele, creatieve combinaties getrakteerd zult worden.

Onze lever

De lever is na de huid ons grootste orgaan. Met meer dan 500 functies heeft de lever het beduidend drukker dan onze andere organen. De lever zet een deel van de afvalstoffen in ons lichaam om tot niet-schadelijke stoffen die kunnen worden hergebruikt en voert de rest via de galblaas en darmen af. Door ons moderne voedingspatroon en onze overconsumptie krijgt ons lichaam vaak veel giftige of niet-nuttige stoffen binnen. Volgens de Chinese geneeskunde veroorzaakt een ontregelde lever stress, irritatie, boosheid en slaapproblemen. Herkent u deze klachten dan is het een goed idee uw lever eens te ontlasten. Na een leverdetox voelt u beter wat de echte behoeften van uw lichaam zijn. U voelt zich fitter en denkt helderder na. U raakt makkelijker overtollig gewicht kwijt en u kunt uw drukke leven beter aan.

Wat is detoxen?

Een detox, afgeleid van het Engelse woord Detoxification, verwijst naar het proces waarbij het lichaam zich ontdoet van toxines, oftewel afvalstoffen. Een detox bevat verschillende elementen zoals detoxvoeding (sap, soep, salade, bouillon of andere lichte detoxmaaltijden), yoga, meditatie, wandelen, voedingsworkshops, sauna, massages (optioneel) etc.

Waarom detoxen

Te veel en te vet eten veroorzaakt gezondheidsproblemen. Overdaad, de prestatiegerichte maatschappij en ons drukke bestaan eisen hun tol. We vullen de koelkast met bewerkt voedsel en junkfood is constant onder handbereik. Het resultaat: we worden zwaarder, vermoeider en steeds ongezonder. Een detoxprogramma reset uw lichaam en geest en zet u weer op het gezonde spoor. Puurenkuur biedt een groot aantal detoxprogramma’s, allemaal op prachtige locaties. Zo neemt u echt de tijd voor uzelf en voor het detoxproces. De programma’s bevatten aanvullende detoxbehandelingen en activiteiten onder professionele begeleiding.

Waarom is een detox af en toe nodig?

Ons lichaam is goed in staat om elke dag afvalstoffen en toxines op natuurlijke wijze te verwijderen, dus waarom biedt een gerichte detox dan toch voordelen? Een detox geeft het lichaam de gelegenheid om zich optimaal te ontdoen van opgehoopte toxines. Door tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en te focussen op voedingsstoffen die het ontgiftingsproces ondersteunen, kan een detox het lichaam helpen sneller en efficiënter te ontgiften. Bovendien kan een detox dienen als een reset voor een gezonde leefstijl. Het lijf even in 'rust'-stand zetten geeft ontspanning en een opgeruimde geest. Met een vitaal en energiek gevoel na afloop. Door de verstilling en vertraging, geeft een detox momenten van bewustwording, verdieping en reflectie.

De voordelen van een detox :

  • Verbeterde spijsvertering. Door een detox kunnen spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en constipatie, verminderen.
  • Gewichtsverlies. Altijd mooi meegenomen om een paar overtollige kilootjes kwijt te raken. Weet wel dat het een tijdelijk gewichtsverlies is, door het verwijderen van overtollig vocht en opgeslagen afvalstoffen. 
  • Ontgiften. Een detox kan helpen om gifstoffen en andere ongewenste stoffen uit het lichaam te verwijderen, wat uiteindelijk een verbetering van uw gezondheid en lichamelijk welbevinden oplevert.  
  • Meer energie. De eerste paar dagen van een detox kunt u eventuele bijwerkingen ervaren, zoals vermoeidheid of hoofdpijn. Vaak trekt op dag 3 of 4 de mist in uw hoofd op en neemt uw energie toe. 
  • Een opgeruimd hoofd. Veel mensen zijn na een detox mentaal helderder en alerter.  
  • Betere huid. Vaak krijgt de huid een gezonde gloed en huidaandoeningen zoals acne verminderen. 
  • Verbeterde immuniteit. Een detox kan het immuunsysteem versterken door het lichaam te ondersteunen bij het verwijderen van ziekteverwekkers. 
  • Een gezonde leefstijl. Een detox kan een goede start zijn voor gezonder eten en regelmatig bewegen. 
  • Minder stress. Sommige mensen ervaren minder stress na een detox. 
  • Reflectie. Een detox geeft stilte en rust, en een beweging naar binnen toe. Mooi moment voor zelfreflectie en een dieper bewustzijn.  

Welk detoxprogramma past bij mij?

Detoxen kan op verschillende manieren. Kies voor een kuur die bij u past: sapvasten, mild vasten, Buchinger-vasten, raw food, Mayr-detox of ayurveda. Er zijn veel overeenkomsten maar elke kuur heeft zijn eigen vorm en structuur. Met een sapvastendetox ontgift u de lever. Door mild te vasten volgens de Mayr-methode optimaliseert u uw spijsverteringssysteem. Een raw-fooddetox of een ayurvedische detox is een goede start voor een bewuste, gezonde leefstijl. In elk programma eet u minder, gezonder en bewuster waardoor uw lichaam de rust krijgt om te herstellen en weer te voelen wat het nodig heeft.

  • Sapvasten. Een kuur met voornamelijk groente- en fruitsappen gedurende een bepaalde periode. Hierdoor krijgen uw darmen en spijsvertering rust terwijl u wel essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.  
  • Milde detox. Een milde detox is op basis van lichte detoxmaaltijden zonder suikers, bewerkte voedingsmiddelen, koffie, alcohol en andere belastende voedingsmiddelen. Het richt zich op het consumeren van verse, onbewerkte voeding om het lichaam te ondersteunen bij het verwijderen van toxines. 
  • Dr. Mayr-detox. De dr. Mayr-methode verbetert de spijsvertering en darmgezondheid. Langzaam en bewust kauwen, dat is de basis van een Mayr-detox. Lichte detoxmaaltijden. Daarnaast buikmassages, lichte beweging en diverse therapieen en behandelingen.  
  • Buchinger-vasten. Bij de Buchinger-vastenkuur wordt vast voedsel volledig vermeden, en in plaats daarvan worden alleen vloeistoffen zoals water, kruidenthee en groentesappen gedronken. Het doel is om opgeslagen gifstoffen en afvalstoffen op te ruimen. 
  • Ayurvedadetox. Gebaseerd op de eeuwenoude geneeskundige traditie van ayurveda uit India. Het is gericht op het in evenwicht brengen van de dosha's (energieën) in het lichaam en het verwijderen van overtollige ama (toxines) ter bevordering van gezondheid en welzijn.  
  • Raw-fooddetox. Richt zich op het consumeren van ongekookt, plantaardig voedsel om enzymen en voedingsstoffen te behouden. Denk aan rauwe groenten, fruit, noten, zaden en kiemen in smoothies, sappen en salades. Bevordert ontgifting en gewichtsverlies, maar vereist zorg voor voedingsbalans en spijsvertering. 

Elementen en behandelingen in een detoxprogramma

De volgende elementen kunnen onderdeel zijn van een detoxprogramma, afhankelijk van het gekozen detoxprogramma: 

Voeding

  • Detoxmaaltijden / detoxsappen. Focus op groenten en fruit die de ontgifting stimuleren, zoals bladgroenten, broccoli, avocado, appel, rood fruit etc etc.  
  • Lichte detox-maaltijden. Deze bevatten voedingsmiddelen die goed verteerbaar zijn en rijk zijn aan voedingsstoffen, vezels en water om het lichaam te ondersteunen bij het ontgiftingsproces. Enkele voorbeelden van lichte detox-maaltijden zijn groene smoothies, quinoasalade, gestoomde groeten of groentesoep. Geraffineerde koolhydraten, bewerkte voedingsmiddelen, koffie en alcohol worden vermeden. 
  • Voldoende water drinken. Het drinken van veel water, kruidenthee en broth (bouillon) helpt bij het uitspoelen van toxines. Drink, afhankelijk van je gewicht, zo’n 2 à 3 liter water of lichte kruidenthee per dag.  

Behandelingen en massages

  • Massages zoals lymfedrainage, ontspanningsmassage, cupping etc. Een massage helpt de lymfe om afvalstoffen te verwijderen.   
  • Klysma's, ook wel darmspoeling genoemd. Sommige detoxprogramma's bieden klysmabehandelingen aan (zie hieronder voor de verschillende varianten). 
  • Pakkingen. Een algenpakking bevordert het detoxproces. 
  • Leverpakking. Een warme kruik wordt gedurende 30 tot 60 minuten op uw lever gelegd. De warmte geeft een kleine, lokale temperatuurstijging waardoor de lever geactiveerd wordt.   
  • Acupunctuur. Het activeren van bepaalde punten in de meridianen stimuleert en ondersteunt de spijsvertering.  

Supplementen

  • Kruidensupplementen. Specifieke supplementen met kruiden, vezels, antioxidanten en lever- en gezonde darmflora-ondersteunende supplementen. 

Lichaamsbeweging

  • Wandelen. 30 tot 60 minuten wandelen per dag is heel gezond. Wandelen ondersteunt de functie van alle organen en helpt de spijsvertering.
  • Yoga. Milde yoga ontspant het lichaam. Met name de twists masseren de ingewanden en stimuleren daarbij de ontgifting.
  • Meditatie & mindfulness. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, mindfulness of ademhalingsoefeningen.

Andere activiteiten

  • Workshops / educatie. Voorlichting over voeding, leefstijl en andere onderwerpen. 
  • Sauna. Ontspannend en goed voor de afvoer van afvalstoffen.

Dit zijn de elementen die vaak worden opgenomen in detoxprogramma's. Niet alle detoxprogramma’s zijn hetzelfde. Het is aan te raden om te onderzoeken wat uw wensen zijn en welke voorkeur u heeft qua maaltijden, behandelingen en opzet programma. Zo kunt u een goede keuze welk type detoxprogramma u overweegt.

Type darmreinigingen (klysma’s)

Afhankelijk van de kuurlocatie worden bij sommige programma’s klysma’s (darmspoelingen) aangeboden. Er zijn verschillende varianten:

  • Manueel klysma (colon enema). Deze variant past u bij uzelf toe. Belangrijk hierbij is dat u het water zo lang mogelijk in uw darmen houdt, zodat de afvalstoffen kunnen losweken. Na een paar minuten gaat u naar de wc en ledigt u de dikke darm.
  • Manueel klysma met behulp van apparaat. Dit is vergelijkbaar met het manuele klysma, met het verschil dat het klysma onder begeleiding wordt toegediend met behulp van een apparaat. U kunt hierbij zelf aangeven wanneer u het water uw darmen in en uit laat gaan.
  • Een hydrocolontherapie. Dit is een klysma via een zogenoemd ‘gesloten’ systeem. Het klysma wordt met een apparaat uitgevoerd onder begeleiding van een verpleegkundige of een klysmadeskundige. Uw darmen worden door de kracht van het gezuiverde water helemaal doorgespoeld. Na de behandeling kunt u een kruidensupplement krijgen ter bevordering van een gezonde darmflora. Deze variant is intensiever dan een ‘open’ systeem.

LET OP! Een klysma vermindert de werking van medicijnen. Gebruikt u medicijnen (zoals anticonceptie of prednison) geef dit dan ALTIJD op voorhand door aan de medewerkers van het team!

Wanneer is een detoxkuur onverstandig?

In een aantal gevallen is een detoxkuur af te raden of moet deze plaatsvinden onder begeleiding van een arts. Contra-indicaties zijn: diabetes, aandoeningen aan het hart, lever en nieren, zwangerschap, burn-out of psychiatrische aandoeningen. Heeft u twijfels over uw gezondheid of slikt u bepaalde medicijnen? Raadpleeg dan altijd eerst uw arts!

Vraag het ons!

Ons team van wellness-experts staat klaar om u te adviseren over alle mogelijkheden van een detox. We helpen u graag navigeren door het grote aanbod, zodat u de bestemming en kuur vindt die naadloos aansluit op uw wensen.