'Slaap is het meest effectieve wat we kunnen doen om onze hersenen en ons lichaam elke dag weer gezond te maken' - Matthew Walker
Om gezond te blijven, helder te denken en goed te functioneren hebben we onze nachtrust hard nodig. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, en laadt de interne accu weer op. De hersenen rusten 's nachts en verwerken onze ervaringen, gevoelens en emoties. Slaap is daarom zo belangrijk. En dat is ook de reden waarom tal van gezondheids- en wellnessresorts speciale programma's voor slaapverbetering aanbieden.
Slaap is essentieel voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid, evenals voor een optimale cognitieve functie en productiviteit.
Meer dan 30% van de mensen wereldwijd van 40 jaar en ouder heeft last van slaapstoornissen. Slecht slapen is een van de eerste tekenen van overmatige stress. het kan worden veroorzaakt door een bijzonder hectische periode, te lang te hard werken, een belangrijke gebeurtenis, problemen, emotionele onbalans... Stress zorgt ervoor dat de cortisolspiegel stijgt, waardoor slapen moeilijk wordt. Het zorgt er ook voor dat de slaap lichter en korter is. Vrouwen die in de menopauze zitten, kunnen ook last hebben van slaapproblemen: er is een daling van progesteron - een ontspanningshormoon - wat kan leiden tot een slechtere nachtrust. Tot slot spelen ook omgevingsfactoren een rol. Kort voor het slapen gaan naar een computer of tv kijken is niet bevorderlijk voor de slaap. Evenmin is te laat naar bed gaan of op onregelmatige tijden naar bed gaan. Ook het drinken van koffie of alcohol laat in de avond moet worden vermeden. Lees de blog over Hoe creëer je een betere nachtrust
Slaapgebrek is wereldwijd een grote uitdaging voor mensen. Onderzoek wijst uit dat slaapgebrek leidt tot emotionele, mentale en fysieke klachten. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer gezondheids- en wellnesshotels programma's aanbieden voor slaapverbetering.
Met een holistische benadering worden de slaapproblemen aangepakt. Inclusief zo'n slaapverbeteringsprogramma is een reeks technieken, behandelingen en holistische therapieën die zijn ontworpen om de kwaliteit en kwantiteit van de slaap te verbeteren. Denk kalmerende rituelen als massages, yoga, Ayurveda en meditatie. Oosterse technieken zoals acupunctuur, voetreflexologie en traditionele Chinese geneeskunde. En tot slot sport, beweging en coaching. Deze programma's worden aangeboden in onze hotels en resorts en kunnen worden afgestemd op uw specifieke behoeften en voorkeuren.
We hebben enkele onderdelen op een rij gezet. Elk kuuroord biedt verschillende programma's en verschillende onderdelen, die u kunt zien op het inclusieve gedeelte van elk hotel.
Slaapverbeteringsprogramma's zijn gericht op het aanpakken van de onderliggende factoren die kunnen bijdragen aan een slechte slaap, en bieden individuen de tools en strategieën die ze nodig hebben om hun slaap en algehele gezondheid te verbeteren.
Heel veel! Mocht je zelf nog niet eerder het moe-effect hebben ervaren na een dag wandelen, bewegen of een intensieve bootcamp-les, is er een hoop wetenschappelijk onderzoek om deze bewering te staven. Lichaamsbeweging heeft een chemisch effect op de hersenen. 'Fysieke activiteit zorgt voor meer adenosine in de hersenen en adenosine maakt ons slaperig', zegt Winter. (Leuk weetje: Adenosine is de chemische stof die cafeïne blokkeert om je alerter te maken.) 'Hoe harder we trainen, hoe meer we door deze chemische stof in slaap worden gedreven'. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen of sporten kan op verschillende manieren gunstig zijn voor de slaap.
Vermindert stress en angst: het is bekend dat lichaamsbeweging stress en angst vermindert. Door stress en angst te verminderen, kan lichaamsbeweging mensen helpen gemakkelijker in slaap te vallen en een meer rustgevende slaap te ervaren.
Bereidt ontspanning voor: Bepaalde soorten oefeningen, zoals yoga of stretching, kunnen ontspanning bevorderen en helpen het lichaam voor te bereiden op slaap.
Verhoogt de energie: Lichaamsbeweging kan helpen de energie te verhogen, wat ertoe kan leiden dat u zich 's nachts moe voelt en klaar bent om te slapen.
Reguleert circadiane ritmes: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van de circadiane ritmes van het lichaam, de interne biologische processen die de slaap-waakcyclus regelen.
Verbetert de algehele gezondheid: Lichaamsbeweging heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, die allemaal van invloed kunnen zijn op de slaap.
Een kanttekening: intense fysieke activiteit vlak voor het slapengaan kan het tegenovergestelde effect hebben en de slaap kunnen verstoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste een paar uur voor het slapen gaan te stoppen met trainen, zodat het lichaam kan ontspannen en zich kan voorbereiden op het slapen gaan.