Te veel stress is ongezond en onplezierig. Maar er is goed nieuws, want de meeste stress doen wij onszelf aan. En dat betekent dat we daar ook mee kunnen stoppen. Sta jij ’s ochtends ook gelijk mentaal in de startblokken? Realiseer je dan: Een ontspannen begin is het halve werk.
Ook ik begon mijn dag altijd met stress. Al voordat ik ’s ochtends goed en wel rechtop in bed zat, liep ik in mijn hoofd al mijn to-do-lijstje af en welke potentiele problemen ik tegen kon komen bij de afwerking ervan. Zo was mijn boog vanaf het eerste moment gespannen. Het gevolg: er hoefde maar iets te gebeuren en ik ontplofte. Een burn-out was uiteindelijk mijn redding, hoe raar dat ook klinkt. Want die dwong me mijn leven permanent te veranderen.
“The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results”. Einstein had gelijk. Om iets te veranderen moest ik iets anders gaan doen. En dus sta ik nu compleet anders op. Ik begin met mijn eigen behoeften en prioriteiten. Dat lukte natuurlijk niet in een keer, maar was een leerproces met veel vallen en opstaan. Het resultaat? Ik heb beter overzicht over mijn werk, ben een stuk gezelliger voor de mensen om mij heen en het allerbelangrijkste: ik ben zoveel gelukkiger. Maar hoe ga je van een stressvolle ochtend naar een relaxte start van je dag? Als je je bewust bent van de stress ben je al op de goede weg. Nu heb je alleen nog een plan van aanpak nodig en de discipline dit plan na te leven.
Tip 1: Leef met aandacht en in het moment. Ook tijdens de dagelijkse ochtendrituelen. Smeer jij gedachteloos je boterham? Doorbreek de routine en smeer eens met je andere hand. Zo moet je de volle de aandacht erbij houden.
Tip 2: Stretchen. Als een dier wakker wordt rekt het zich uitgebreid uit. Zo maakt het lichaam zich op voor de activiteiten van een nieuwe dag. Trek tien minuten uit voor rek- en strekoefeningen. Zo begin je de dag met aandacht voor jezelf en je lichaam.
Tip 3: Lichaamsbeweging is belangrijk voor lichaam en geest. Breng je hartslag omhoog, pak de fiets of loop naar je werk. Je lichaam kan zich zo ontdoen van spanningen en maakt endorfine aan. Ook stimuleer je de stofwisseling en je voelt je een stuk frisser en wakkerder. En maak je vooral niet druk om dat stoplicht dat net op rood springt of die gehaaste fietser die je afsnijdt. Kun je niet lopend of fietsend naar het werk? Maak thuis een klein circuitje met 4 oefeningen die je elk twee rondes doet. Doe iedere oefening 20 seconden en gevolgd door 10 seconden rust.
Tip 4: Mediteer. Neem even de tijd om 10 minuten te mediteren. Voel hoe het is in jouw lichaam. Merk eens op wat je zo bezighoudt in je hoofd en volg je ademhaling. Lukt het niet alleen? Op YouTube vind je meer dan genoeg begeleidende meditaties.
Tip 5: Geniet van de dagelijkse dingen om je heen. Neem er de tijd voor. Iets dat dagelijks gebeurt wordt al snel gewoon. Zie hoe bijzonder je kinderen zijn aan het ontbijt. Geniet van de wandeling met de hond. Kijk om je heen, wees je bewust van de details.
Tip 6: Telefoon weg, computer uit. Die e-mails en appjes kunnen wel wachten tot je op kantoor bent. Voordat je het weet ben zit je met je hoofd alweer bij je werk en vergeet je alle goede voornemens die je had.
Tip 7: Plan je ochtend niet te strak. Ga desnoods wat eerder naar bed en sta wat eerder op. Zo heb je elke dag tijd om één van bovenstaande tips in te passen in je ochtendritueel.