In twee uur – vanaf luchthaven Dubai – arriveer ik bij de grens met Oman. De droge, vlakke woestijn met tientallen kamelen verandert langzaam in het ruige berglandschap van Oman. Na wat korte grensformaliteiten bij Dibba (fijn detail: het visum voor Oman is gratis indien u aankomt in een van Emiraten zoals Dubai, Abu Dhabi of Doha, beland ik in het sultanaat van Oman. Vanaf hier gaat de weg gaat naar boven, dwars door de bergen. Al na 25 minuten kom ik aan op een uitzichtpunt, vanwaar ik het vijfsterrenhotel resort Six Senses Zighy Bay in de verte zie liggen. Aan een schitterende, helderblauwe baai. Vanaf dit punt, hier hoog in de bergen, kan ik nog besluiten om al paraglidend naar beneden te gaan en zo mijn entree in dit resort te maken. Hoewel best avontuurlijk ingesteld, kies ik toch voor vervolg van de rit in onze luxe auto met privé-chauffeur. Hoewel slechts een half uur van de grens met Dubai, voelt het ver weg van de bewoonde wereld. Ik verblijf drie nachten in dit oord. Waar ik – eerlijk is eerlijk – echt verrast ben met wat ik aantref.
Het hotel heeft een hoge mate van duurzaamheid. Zonder daarbij luxe en comfort uit het oog te verliezen. Het hotel is gebouwd in de lokale bouwstijl van een Omani dorp: met natuurlijke materialen zoals leem, hout en bamboe. Kleine zandpaadjes lopen zigzaggend tussen de villa’s, met aan weerszijden kleipotten en dadelpalmbomen. Er is een winkeltje waar met de hand gemaakte spullen van de weduwen van Oman worden verkocht, en een deel van de opbrengst van het hotel gaat naar een kinderproject. Als dank voor het gebruik van de grond heeft de lokale bevolking nieuwe behuizing gekregen. Het hotel voorziet zoveel mogelijk in haar eigen voorzieningen: in de ‘organic garden’ worden groente, fruit en kruiden verbouwd. Er is een waterzuiveringsinstallatie die drinkwater produceert, en er zijn zonnepanelen om energie op te wekken. Er wordt gebruik gemaakt van papier in plaats van plastic. Gasten worden vriendelijk verzocht hun eigen meegebrachte plastic flessen mee terug te nemen. Want plastic afval hebben ze hier gewoonweg niet.
De service! Je weet niet wat je meemaakt, zo gastvrij en vriendelijk zijn ze hier. Elke villa heeft, om te beginnen, een persoonlijke butler. Twee keer per dag wordt uw villa schoongemaakt (en dan bedoel ik ook écht schoongemaakt) en klaargezet voor de nacht. Het serviceniveau is werkelijk zes sterren. Verder zijn het de talrijke kleine details die een verblijf hier bijzonder maken. In elke villa staat een koffie-/theehoek met uitstekend espressoapparaat en melkopschuimer, en een waterkoker voor thee. Goede espresso uit Italië, thee uit Sri Lanka, verse melk in de koelkast. Het ontbijt met veel huisgemaakte gerechten, zoals appelcompote met lavendel, goji-bessenjuice en Arabische roereieren (mijn favoriet). Nog wat leuke details: een aparte wijnklimaatkast in de villa, wekelijks een openluchtbioscoopvoorstelling op het strand onder een duizensterrenhemel, yoga op een platform uitkijkend over zee, en een groot zoutwaterzwembad waarin de zoutconcentratie drie keer zo hoog is als in zee (goed voor de huid).
Er is in het resort een prachtige Six Senses spa met dezelfde lokale touch als het resort. Bij binnenkomst ruik ik het typische Six Senses aroma. Ook hier is oog voor details. De manier waarop wordt begonnen met een massage: warme doeken op uw voeten en rug. De stille zegening na afloop. Zeker geen detail, wel opvallend: de hoge mate van deskundigheid van de masseurs, die van overal ter wereld komen en de beste zijn in hun vak. Kwaliteit zoals u van Six Senses mag verwachten.
Het resort biedt verder een uitgebreid weekactivititeitenschema, dat varieert van yoga, high tea, rondleiding door de ‘organic garden’, tot een kayak-tour. Onze gasten mogen gratis meedoen aan alle wellness-activiteiten, en betalen geen eventuele toeslag (dit geldt bijvoorbeeld voor yoga en Pilates).
Houd er rekening mee dat u in een Arabisch land bent, dus mannen en vrouwen maken hier gescheiden gebruik van de Finse sauna of het stoombad. Er wordt momenteel een nieuwe hamam gebouwd die medio januari 2014 klaar zal zijn.
TIP: boek een sessie met personal trainer Daniel. Hij zwaait de scepter over het fitnesscenter.
Tja, moeilijk! Er is zo goed nagedacht over elk detail, dat het lastig is te verzinnen wat beter kan. De prijs wellicht; het is en blijft een dure plek. Maar als ik kijk wat je er allemaal voor krijgt, het zessterren-niveau, dan is dat te verklaren. Ik vind het aantal yogalessen nog te weinig (op drie ochtenden en twee avonden per week), maar daar wordt aan gewerkt. In de warmste maanden is het al vrij heet in de ochtend en is het bijna onmogelijk om yoga buiten op het platform te geven. Ochtendwandelingen (in de winter) komen waarschijnlijk ook op het programma.