Als ik in Sri Lanka het vliegtuig uitstap voel ik direct dat ik in Azië ben. De muur van hitte is onmiskenbaar. Heerlijk. Dankbaar dat ik hier ben, wat een luxe dat ik als Puurenkuur-teamlid de beste ayurvedaresorts van dit land mag verkennen zodat ik straks uit eerste hand informatie kan geven aan onze klanten. Maar liefst zes verschillende ayurvedaresorts ga ik langs, ieder met hun eigen karakter. Daarna wil ik ook het land zelf een beetje ontdekken. De natuur in. Ik raad het zeker aan voor iedereen die naar het land gaat, voor of na een ayurvedakuur.
Het is avond als ik aankom bij Siddhalepa Ayurveda health resort. Het vriendelijke team van het hotel laat de lange reis van me afglijden met een kopje kruidenthee en een soepele check-in. Al snel loop ik met een paraplu, vanwege de tropische regenbui die me vergezelt, naar mijn kamer. Tijd voor muggenspray want ondanks het donker weten de muggen me feilloos te vinden.
Mijn kamer is prachtig en heeft het heerlijkste bed van de wereld. (Elk bed voelt als het beste bed ter wereld als je heel moe bent, maar gelukkig hoefde ik op dag twee mijn mening hierover niet bij te stellend.) De eerste avondmaaltijd in een ayurvedaresort is altijd favoriet bij mij. De dokter heeft nog geen dieetadvies gegeven en dus mag ik opscheppen wat ik wil. De heerlijkste kruidige/tropische geuren komen me tegemoet als ik de deksels van het buffet optil.
De volgende dag start met een consult van de ayurveda-arts. Ik geef eerlijk antwoord op alle vragen, steek mijn tong desgevraagd uit voor controle en probeer niet met mijn ogen te knipperen als de dokter mijn oogwit onderzoekt. Hij voelt mijn pols en vraag “heb je stress?”. Een confronterende vraag. ‘Ja’, zeg ik eerlijk en voel mijn pols versnellen.
Terwijl de dokter het plan voor mijn behandelingen en kruidenmedicijnen maakt, loop ik een rondje. Het hotel ligt direct aan het strand, maar ik besluit een wandeling te maken door de tuinen vol palmbomen en tropische planten waar de huisjes tussen liggen. Hier en daar zijn de sporen van corona nog zichtbaar. Het resort moest lang dicht. Om het personeel toch uit te betalen werden renovaties even op pauze gezet, maar dat wordt nu ingehaald. De kamers zijn al volledig gerenoveerd. Een nieuw yogapaviljoen is in aantocht.
Na een lekkere lunch meld ik me bij de spa voor mijn behandelingen. Mijn therapeut neemt me letterlijk aan de hand mee naar het ayurvedische center. Ze blijft mijn vaste behandelaar tijdens mijn verblijf. Ik voel de ontspanning inzetten bij de hoofd-, voet- en lichaamsmassage. Een diepe zucht ontsnapt als ik ter afsluiting ga liggen in het schitterende bad waar helende kruiden in drijven.
“Hoe gaat het? Heb je ergens last van?, vraagt mijn behandelend arts me elke ochtend. Mijn antwoorden bepalen de behandelingen van die dag. Vaste prik is de hoofdmassage in de ochtend. Wat een feest! Dit is echt één van mijn lievelingsmassages. Je ligt in een houten kist op een houten rek met twee potten met heel heet lekker ruikend water onder je. Gelukkig houdt je het hoofd koel want dat steekt uit de kist.
Na drie heerlijke nachten zit mijn tijd erop. De kleinschaligheid van dit resort maakte mijn verblijf hier echt onvergetelijk. Ik zeg gedag tegen het vriendelijke personeel dat me allemaal vanaf dag één bij naam kende. En tegen de gasten die ik tijdens de yogasessies aan het zwembad heb leren kennen en met wie ik gezellig heb gegeten.
Ik kijk mijn ogen uit op weg naar Heritance Maha Gedara. De zon straalt, de zee en palmbomen glijden langs het raam voorbij en de lokale bevolking zoeft langs in tuktuks. Ondanks de drukte grazen vele koeien zorgeloos langs de kant. Een lesje in zenmeesterschap.
Het team van Heritance Maha Gedara ontvangt me hartelijk. Op de kamer vertelt de receptioniste vertelt me dat ik de deuren bij zonsondergang (muggenpiekuur) het beste dicht kan houden. De airco staat ’s avonds en ’s ochtends uit omdat volgens de ayurvedaleer het lichaam beter warm kan blijven. Ook is het niet fijn om na de ochtendbehandelingen terug te komen in een kamer die aanvoelt als een koelkast. Dan trekt de speciale olie ook niet goed in.
Na de lunch bij het uitgebreide lunchbuffet loop ik naar het ayurvedacenter. Dat is prachtig. Overal waar ik kijk zie ik water en waterlelies, zelfs de therapeuten hebben bloemen in hun haar. De arts vertelt me wat ik als dosha pitta – vata het beste kan eten en wat ik beter kan laten staan. Daarna staan direct de eerste behandelingen ingeboekt. De massages zijn goddelijk. In dit ayurvedacenter heb je een privébehandelkamer waar wisselende therapeuten langskomen om een specialistische behandeling te geven.
Ik was vergeten hoe fantastisch een synchroonmassage is, maar wordt daar hier vakkundig aan herinnerd. Na de massage zak ik weg in mijn persoonlijke kruidenbad. Ik drink een kopje thee en kijk naar de paraderende pauwen en langsvliegende vleerhonden in de tuin. Ik zou hier uren kunnen liggen weken, maar wordt verwacht voor een moment van keuzestress bij de zeer uitgebreide lunch.
Hoewel mijn verblijf heel ontspannend is, is dit natuurlijk ook gewoon een werkvakantie. En dus vergeet ik niet op de details te letten die belangrijk zijn voor onze gasten. Liggen er handdoeken bij het zwembad? Kan ik zelf thee maken op de kamer? Wat als je wel samen maar niet met je partner reist, is er dan ook een twin-bed? Kun je vanuit het resort excursies ondernemen? Dat is bij Heritance Maha Gedara allemaal prima in orde.
Heritance Maha Gedara heeft me echt verrast in positieve zin. Vooral de luxe look and feel en het warme personeel. Van housekeeping tot de strandbewaker en van de therapeuten tot de bediening, iedereen is vriendelijk en vraagt altijd geïnteresseerd hoe het met je gaat.
Kleinschalig familieresort Lotus Villa is een echte ayurvedapurist. Daarom bieden ze alleen kuren van minimaal twee weken aan, de minimale tijd die nodig is om echt iets te veranderen. Ook in de kamers merk je dat ze de ayurvedaleer tot in de puntjes volgen. En dus moet ik even wennen aan geen airco op de kamer. Het uitzicht op tuin en strand maakt gelukkig veel goed.
De therapeuten hier zijn enorm deskundig en voeren de behandelingen met veel liefde uit. Het center is wat meer open opgezet waardoor de behandelkamer niet zo privé is, maar daar merk je niets meer van zodra de vakkundige massages beginnen. Na de behandeling kun je in de schaduw van de palmbomen in je ayurvedabadjas bijkomen. Handig, zo kan de olie goed intrekken maar worden je eigen kleren niet vies.
In dit hotel ga je met etenstijd niet langs een buffet. De op jouw persoonlijk afgestemde maaltijden worden geserveerd aan de communitytafel. Gezellig, zeker als je alleen reist zoals ik. Een ander pluspunt: het hotel boekt je kamer op basis van je vluchtgegevens. Kom je midden in de nacht aan? Geen probleem, ze zorgen ervoor dat je direct je kamer in kan. Gaat je transfer terug pas om 16.00 uur ’s middags dan kun je tot die tijd op je kamer blijven. Ook organiseert het hotel een aantal gratis culturele excursies.
Lotus Villa heeft ook oog voor duurzaamheid. De tuin, een explosie van groen, wordt besproeid met gefilterd gebruikt water. Ze verbouwen hun eigen groentes en kruiden en ook alle medicijnen maken ze zelf. Een onafhankelijk keuringsteam controleert die vervolgens om ervoor zorgen dat ze aan alle eisen voldoen. Die liefde voor de natuur zie je ook terug op het strand dat goed schoongehouden wordt door het hotel. Met fijn hagelwit zand is het absoluut het mooiste strand dat ik tot nu toe heb gezien in Sri Lanka. Heerlijk voor een ochtend- of avondwandeling. (Tip: niet midden op de dag want dan is het bloedheet).
Een nieuwe bestemming ontdekken is het leukste wat er is. De foto’s Haritha’s Villas zijn veelbelovend. Maken ze het waar? Nou en of! Als ik aankom zie ik dat Haritha Villas in het echt misschien nog wel mooier dan op de foto’s. Haritha betekent groen in de lokale taal, toepasselijk want welke kant je ook op kijkt je ziet jungle of velden. Mooi in het kwadraat. Luxe is het ook. Ik verblijf in een privévilla met eigen zwembad en butler – heerlijk iemand die even alles van je overneemt en alles op alles zet om het je naar de zin te maken.
Op de lunchkaart staat niet alleen ayurvedisch eten. Mijn oog valt op de club sandwich. Yes please! Niet alleen is de sandwich enorm, maar na een week van reinigende ayurvedische maaltijden blijkt mijn maag niet meer zo groot als mijn ogen. Ondanks dat hij fantastisch smaakt, krijg ik met moeite de helft op.
De Jungle Spa doet zijn naam eer aan. Terwijl ik een heerlijk kopje thee drink, vul ik de vragenlijst in. Hierop kan ik aangeven welke plekken van mijn lichaam extra aandacht nodig hebben en met welke ze juist wat voorzichter moeten zijn. Ik kleed me om in een prachtige kleedkamer. De behandeling begint met een voetbad met heerlijk geurende oliën. Ik kan het niet thuisbrengen maar mijn god wat ruikt het lekker. Zodra ik op de behandeltafel plaatsneem en de therapeute de kom met aroma’s onder mij zet, voel ik mijn lichaam van top tot teen ontspannen. Ik geniet van elke minuut.
Als ik na de behandeling in het donker naar het restaurant loop staat mijn butler al klaar. Ook voor het diner kan ik kiezen van de menukaart. Ondanks het tijdstip zit ik hier alleen. Er is geen andere gast in zicht. De butler vertelt me dat de gasten vrijwel allemaal in hun villa eten. Wie heel veel privacy zoekt zit hier dus goed. Maar als je als alleenreizende op zoek bent naar iets meer aanspraak dan alleen je butler is dit niet je plek. Ondanks de stilte vind ik het restaurant een leukere plek om te eten dan in mijn villa dus ik eet al mijn maaltijden hier de rest van mijn verblijf.
Op een half uur rijden van Haritha Villas ligt Galle, een vissersdorp waar het Nederlands koloniale verleden goed zichtbaar is. Het hotel regelt een auto met chauffeur voor me, die ter plaatse ook op me wacht. Liever een Uber? Dat kan ook heel goed in Sri Lanka. Ik loop langs Nederlandse kerkjes en lees de Nederlandse teksten op de grafstenen. Heel vreemd.
Nu ik toch in Sri Lanka voor vakantie ben, maak ik nog even een pitstop bij Under the Mangotree (UTM). Dit resort biedt hele specialistische ayurvedakuren aan, maar je kan hier ook prima naar toe met iemand die geen ayurvedakuur wil doen. Op de kaart staan ook reguliere Sri Lankaanse gerechten. En koffie. Alle gasten eten van een ontbijtbuffet. Volg je een kuur dan krijg je op maat gemaakte lunch en diner.
Under the mangotree is een heel kleurrijk resort. Het roze, geel, oranje, paars en roze is overal in doorgevoerd van de ayurvedabadjassen tot de servetten. Super leuk en vrolijk. Grappig detail, op het terrein staat een telefooncel waarmee je gratis kunt bellen – ook naar huis!
Deze accommodatie ligt wel aan zee, maar die is te wild om in te zwemmen. Wie niet om zwemmen in zee geeft, ligt evenzogoed heerlijk op één van de strandbedjes met het geluid van de golven op de achtergrond. Toch een plons wagen? Met de tuktuk die het hotel graag voor je belt, lig je in tien minuten op Blue Beach waar je wel kan zwemmen.
Terwijl ik wacht op de transfer naar mijn volgende bestemming grasduin ik nog wat in het winkeltje naast de receptie. Ik tref een schat aan lokale producten aan die gemaakt zijn van afvalmaterialen. Vooral prachtig zijn de lampenkappen van oude rijstzakken die het hotel zelf ook in de receptie heeft hangen.
De laatste stop op mijn Sri Lanka tour is Sen Wellness. De weg ernaar toe is hobbelig door de vele regen die de afgelopen weken viel. Niet heel erg comfortabel maar gelukkig stuurt mijn ervaren chauffeur behendig langs de kuilen en zet mij veilig af. De entree is indrukwekkend mooi, een bijzonder ontwerp met alleen maar ronde vormen. Ook mijn kamer is rond. Veel tijd om mijn kamer te ontdekken heb ik niet want de spa verwacht me voor een welkomstvoetmassage. Jeetje wat is die goed. Ik kan me voorstellen dat deze nog fijner is als je net bent aangekomen na een lange vlucht.
Na de massage kies ik voor een meditatiesessie met een monnik. Dat lijkt me bijzonder en ik krijg gelijk! We beginnen met het zingen van mantra’s. Geen idee wat alles betekent en of mijn uitspraak goed is, maar ik doe zo goed ik kan mee. Na een aantal mantra’s zegt de monnik dat we nu mogen dansen. Een grapje toch, denken we terwijl we schaapachtig lachen. Maar nee, de muziek gaat aan en voor ik het weet sta ik tussen een groep vreemden te dansen op Sri Lankaanse muziek. Verrassend. En effectief, want ik ben helemaal in het moment en denk echt helemaal nergens meer aan. Dit zou ik vaker moeten doen! Ik ben niet de enige die dat vindt geloof ik. Als we ter afsluiting met de ogen dicht op onze mat liggen hoor ik links van mij een lichte snurk, haha.
In Sen Wellness eet je op vaste tijden met elkaar aan dezelfde tafel. Persoonlijk vind ik dat erg gezellig. De maaltijden zijn gezond en licht en bereid in samenspraak met de ayurveda arts. De yogales start de volgende dag al om 6.00 uur dus iedereen gaat vroeg naar bed.
Als ik na de ochtendyoga een strandwandeling maak blijkt die pittig. Het strand is niet mooi glad en ik zak heel ver weg met mijn voeten. Een behoorlijk work-out dus. Ik ben wel direct goed wakker. Maar juist dat niet gladde maakt dit tot een bijzonder strand want schildpadden leggen hier hun eieren. De strandrangers verplaatsen ze naar veilige plekken waar de varanen ze niet kunnen vinden. Als je mazzel hebt, kun je de eieren zien uitkomen en de diertjes naar zee zien kruipen.
Mijn ‘werk’ zit erop. Om het land te ontdekken heb ik een week aan mijn werkvakantie vastgeplakt. Heb je daar tijd voor dan raad ik dit zeker aan want Sri Lanka is een schitterend land met ongelofelijk mooie natuur. Ik reis af naar Yala National park voor een safari in de hoop een luipaard in het wild te zien. Dat blijkt in het regenseizoen wat lastiger (wat blijkt deze houden niet van natte voeten) maar ik word verwend met prachtige vogels, krokodillen, herten, waterbuffels en olifanten. Als ik ’s avonds in mijn hotel nog even naar het zwembad ga, loop ik een wilde olifant tegen het lijf. Alsof het niets is sloopt hij de buitendouche zodat hij een verfrissende slok kan nemen. Daarna kuiert hij gemoedelijk weg alsof hij ook een kamer in het hotel heeft. Ik blijf verbluft achter na deze bijzonder ontmoeting. Een geweldig einde van een fantastische reis in een bijzonder land.
Dit blog is geschreven door Kim (1992), werkzaam bij Puurenkuur sinds 2012 en inmiddels Manager Operations. Ze bezoekt verschillende Puurenkuur bestemmingen (gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats) en deelt haar ervaringen in onze blogs.