De Mayrkuur werd ontwikkeld door de Oostenrijkse arts Dr. Franz Xaver Mayr (1875 – 1965). Volgens Dr. Mayr zijn onze darmen het fundament van onze gezondheid. En daar zorgen we niet goed voor. We eten te veel, te snel, te vaak, te vet en/of op verkeerde tijden. Hierdoor staat ons spijsverteringsstelsel onder druk. Dat kan leiden tot allerlei aandoeningen zoals reuma, migraine, acné, psoriasis, allergieën, verstoorde slaap en depressies.
Om deze aandoeningen te voorkomen en te behandelen, ontwikkelde hij de Mayrkuur. De Mayrkuur is een vastenkuur waarbij je tijdelijk je voedselinname beperkt, zodat je darmen tot rust kunnen komen. Door weinig en licht verteerbaar voedsel te eten kan je spijsverteringsstelsel zich maximaal toeleggen op haar tweede functie: reiniging. De Mayrkuur is herdoopt tot ‘Modern Mayr’, omdat de oorspronkelijke therapie hier en daar is aangevuld volgens de huidige wetenschappelijke inzichten. Zo zijn proteïnen opgenomen in het eetplan en is beweging een vast onderdeel van de kuur geworden. Goed eten gaat tijdens een Mayrkuur over wát je eet, wánneer je eet en hóe je eet.
Leren kauwen! Minstens 30 keer per hap. Je spijsvertering begint namelijk niet in je darmen, maar in je mond. Goed gekauwd voedsel verteert makkelijker. Een bijkomend voordeel: je hoeft minder te eten om verzadigd te zijn. Het duurt zo’n twintig minuten vanaf dat je begint te eten tot je hersenen het seintje van je maag krijgen dat deze vol zit. Als je meer kauwt en langzamer eet komt dit seintje dus bij een lagere voedselinname dat wanneer je snel eet en slecht kauwt. Hoe beter en langzamer je kauwt, hoe sterker de verzadigingsprikkel. Zo eet je dus automatisch minder.
Het Mayr-dieet is ontwikkeld voor het ontlasten van het spijsverteringsstelsel. Het dieet bestaat uit 7 verschillende niveaus. Niveau 0 is het strengste, niveau 7 het mildste. Bij niveau 1 krijg je thee, bouillon en kleine stukjes brood) en bij niveau 7 over het algemeen een voor-, hoofd-, en nagerecht (vlees, vis of vegetarisch). Niveau 7 bestaat nog steeds uit gezond en licht eten. Rauwe groente en fruit eet je tijdens een Mayr kuur niet omdat dit lastig te verteren is en kan gaan fermenteren in je darmen. En het hele idee achter licht verteerbaar voedsel is juist om je darmen rust te gunnen.
Tijdens de kuur eet je drie keer per dag. Tussen de maaltijden door eet je minstens vier uur niets. Geen tussendoortjes dus. Door dit ‘vasten’ maakt je lijf een switch van suikerverbranding naar vetverbranding.
‘Bijna al onze interne systemen zijn verbonden met onze darmen. Daarom kan een spijsverteringsstelsel waarin te veel gifstoffen zitten, leiden tot uiteenlopende klachten en ziektes. Van diabetes, reuma en Parkinson, tot MS, Alzheimer, onverklaarbaar overgewicht, cellulitis en kanker.’
‘Er zijn allerlei indirecte signalen die dat verraden. Over het algemeen voelen mensen met een onevenwichtige spijsvertering zich niet per se doodziek, maar ook niet gezond. Ze voelen zich ongezond. Bij het eerste consult van onze gasten, kijken we onder meer naar de tong, de kleur van de huid, in hoeverre iemand last heeft van gasvorming, een opgeblazen gevoel, de ‘architectuur’ van de darmen en ademhalingspatronen. Daarin vinden we aanwijzingen voor wat er aan de hand kan zijn.’
‘In onze Mayrprogramma’s werken we met verschillende pijlers: rust, reiniging, training en beweging. Door een persoonlijk dieet én het drinken van grote hoeveelheden water, drijven we de in het weefsel opgehoopte afvalstoffen naar de bloedbaan zodat die afgevoerd kunnen worden.’
‘De speciale buikmassage is uniek is voor de Mayr-methode. Uitgevoerd door een gespecialiseerde arts komen door deze behandeling zelfs de gifstoffen los die zich diep in het darmweefsel hebben vastgezet.’
‘Naast de reiniging is ook het ontlasten van het spijsverteringssysteem een belangrijk onderdeel van de kuur. Door de productie van nieuwe gifstoffen te reduceren, krijgt dat de rust om zijn evenwicht terug te vinden. Een derde onontbeerlijk element is het opnieuw leren eten. Ik zeg altijd: ‘Minder belangrijk dan wat we eten, is hoe en wanneer we eten.’ We laten onze gasten zien hoe ze op de juiste manier moeten kauwen en slikken, langzaam en intens, en aandacht kunnen besteden aan de voorbereiding en presentatie van hun eten. Dat helpt een correcte spijsvertering namelijk ook!’
‘Hoewel daar in de klassieke Mayrkuur geen ruimte voor was, gaan we er bij de huidige Modern Mayrkuur vanuit dat lichamelijke oefening tot algehele fitheid en vitaliteit leidt. Daarom kun je bij een Mayrkuur meedoen aan diverse activiteiten zoals wandelen, sporten, yoga of meditatie.’
‘Ontlastte darmen hebben een effect op alle andere systemen in het lichaam. Op het immuunsysteem bijvoorbeeld, waardoor er minder kans is op infecties. Of op het zenuwstelsel, dat door een reinigingskuur beter gaat functioneren. Uiteraard worden ook problemen in het spijsverteringssysteem opgelost, van constipatie tot een spastische darm. En er zijn goede resultaten als het gaat om allergieën en voedselintoleranties. Los daarvan leiden een gereinigde geest en een schoon lichaam ook tot een betere concentratie en mentale fitheid.’
‘De Mayrtherapie kan helpen bij: overgewicht, opgeblazen darmen, weinig energie, allergieën (ook voedselallergie), artrose, atopisch eczeem (neurodermitis), diabetes, fibromyalgie, jicht, migraine, menopauzale klachten, spijsverteringsproblemen, stress en burn-out klachten, reuma.’
‘De Mayr-methode is niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen is het alleen onder medisch toezicht toegestaan. Mensen met een eetstoornis, kinderen of zwangere vrouwen mogen niet vasten. Voor mensen die net een ernstige ziekte hebben overwonnen, kan een kuur voordelen bieden, maar dit moet wel altijd vooraf met de eigen huisarts besproken worden.’
‘Mayr-artsen volgen na hun studie geneeskunde de specialistische opleiding aan de International Society of Mayr Doctors. Boek je een verblijf in een van onze Mayrhotels (Duitsland, Oostenrijk of Spanje), dan ben je ter plaatse verzekerd van hooggekwalificeerde artsen.’
‘Een officiële Mayr-kuur duurt 3 tot 4 weken. Maar het kan ook in 1 of 2 weken. De optimale duur is voor iedereen anders en wordt persoonlijk bepaald.’
‘In onze hotels is een korter verblijf vanaf 4 nachten ook mogelijk. Een kort verblijf biedt een goede kans om de kuur te ontdekken, maar voor degenen die op lange termijn iets voor hun gezondheid willen doen en echte verandering willen voelen, raden we een verblijf van minimaal 14 nachten aan.’
‘Zeker! Vertel ons welke allergieën of intoleranties je hebt, dan houden de chefs daar rekening mee.’