Soort reis

ZOYA - de eerste medische spa in Ajman (VAE)

5 mei 2023
Onze co-partner Stella Photi, uit ons London team, bezocht ZOYA Health and Wellbeing hotel, de eerste medische spa in Ajman. Lees in dit blog haar ervaring.

Image for Overal zonneschijn

Overal zonneschijn

Het regent al maandenlang in Europa en ik snak naar wat zon, het liefst naar een niet al te verre bestemming. Ik ben dan ook blij met de uitnodiging van ZOYA Health & Wellbeing in Ajman, één van de 7 staten van de Verenigde Arabische Emiraten (afgekort als VAE). Minder dan 6 uur vliegen! Ik heb me lang afgevraagd waarom in dit deel van de wereld zo weinig kuurhotels en wellness retreats zijn. Steeds meer mensen worden zich bewust van gezond zijn én blijven, en het belang van zelfzorg, en dus groeit de vraag naar plekken waar gezondheid en wellness de boventoon voeren. En zo ook hier, in het kleine VAE-staatje Ajman, waar ik me een paar dagen laat onderdompelen in de eerste medische spa van de regio! 

Image for De hele dag naar de vogels kijken

De hele dag naar de vogels kijken

Het is een snelle transfer van Dubai naar het hotel. In slechts 40 minuten rijden we van de luchthaven van Dubai (waar ik werd opgehaald door een alleraardigste meneer) naar het hotel en sta ik in de lobby van ZOYA. Het hotel is lieflijk en niet zo groots, gelegen in een oude mangrove (iets wat ik niet had verwacht in de VAE) en biedt uitzicht op een golfbaan. Mijn kamer is een Premium Room met uitzicht op de golfbaan en de bomen. De opzichtige hoogbouw, zo kenmerkend voor grote steden als Dubai en Abi Dhabi, is ver op de achtergrond. Het is een kalme, vredige plek en ik word rustig van het luisteren en kijken naar de vogels in de omgeving gedurende de dag. Eerlijk is eerlijk, dat het zo'n rustige plek is vol natuur, dat had ik niet verwacht in dit deel van de wereld. 

Image for Medische apparatuur

Medische apparatuur

ZOYA is duidelijk niet zomaar een beauty-spa. Het is een volledig geïntrigeerde medische spa. Er is veel nagedacht en geïnvesteerd in de faciliteiten en apparatuur. De Myoline Isometric Strength Analysis is een meetinstrument voor het hele lichaam dat 28 verschillende spieren meet, hoe sterk en zwak ze zijn en welke kant van uw lichaam sterker is en mogelijk de andere kant overcompenseert, wat structurele onbalans en blessures veroorzaakt. De Pedoscan laat zien hoe u staat en hoe uw gewicht is verdeeld over uw lichaam en hoe dit uw houding beïnvloedt. De 3D en 4D analyse voor de wervelkolom- en houding brengt in kaart waar u eventuele afwijkingen heeft in uw houding of uw wervelkolom, die in de loop der tijd zijn ontstaan. 

Image for Medische gym

Medische gym

De resultaten van alle testen en analyses worden gebruikt voor een op maat gemaakt bewegings- en fitnessprogramma. Er is een medische fitnessruimte die via een armband verbonden is met een speciaal programma dat door de fitnessspecialist wordt samengesteld. De fitnessapparatuur meet uw vooruitgang en hoe u de oefeningen uitvoert - het is zeer hightech en zeer indrukwekkend. Ik zie veel mannelijke gasten, die erg geïnteresseerd zijn in deze combinatie van techniek en beweging. Er is ook een Anti Gravity Running machine waarmee u meer calorieën verbrandt als u blessures of hartproblemen heeft die uw beweging beperken. Ik ben nieuwsgierig en probeer het en het is inderdaad een goede training die niet in verhouding lijkt te staan tot mijn inspanningsniveau.

Image for Fysiotherapie

Fysiotherapie

ZOYA heeft een goede fysio-afdeling ter ondersteuning bij pijn, krachtopbouw of lymfedrainage. Er staat zelfs een cryotherapie-machine: het test je vermogen tot blootstelling aan zeer koude lucht. Als enthousiast fan van koude baden (ter bevordering van onze immuniteit en algemene welzijn), ben ik blij verrast na deze cryo-sessie: een boost aan energie, euforisch bijna! Volgt u een medisch programma, dan begint uw kuur altijd met een intakegesprek bij de kuurarts. Zo wordt goed in de gaten gehouden wat uw lijf wel en niet kan, afhankelijk van uw gezondheid check-up. ZOYA biedt daarnaast ook een enorm scala aan anti-aging, zoals de vitamine infusie-therapie, zuurstoftherapie, klysma's etc. 

Image for Het eten

Het eten

ZOYA's visie op voeding is voornamelijk plantaardig met enkele visopties. Elke dag krijgt u een keuze aan gerechten voor ontbijt, lunch en diner met ten minste één visoptie en ook een sap of smoothie alternatief als u een detox wilt doen en geen vast voedsel wilt eten. Er wordt echt geen druppel koffie en alcohol geschonken, ook niet bij roomservice of in de minibar. Ik had de tweede dag wel last van hoofdpijn door gebrek aan cafeïne, maar na een bezoek aan de infrarood sauna en een goede massage voelde ik me een stuk beter.

Image for De behandelingen

De behandelingen

De spa-behandelingen zijn zeer goed met ervaren therapeuten, voornamelijk uit Azië, die verschillende behandelingen aanbieden zoals massages, wraps en gezichtsbehandelingen. Er is ook een esthetische arts beschikbaar op verzoek als u een cosmetische schoonheidsbehandeling wilt ondergaan. Elke gast krijgt een soort agenda-planner toegewezen die zorgt voor de dagindeling van behandelingen en sessies, vragen beantwoordt en eventueel helpt om wijzigingen of andere wensen door te voeren. Dat scheelt een hoop stress.

Image for Wekelijkse activiteiten

Wekelijkse activiteiten

De activiteiten beginnen met een ochtendwandeling naar de Mangrove en gaan de hele dag door met een mix van yoga, ademwerk, mindfulness, aquafitness en pilates, afhankelijk van het schema. Met alle behandelingen en activiteiten had ik zeker genoeg te doen om mijn tijd te vullen en ook nog wat zon op te snuiven bij het zwembad. Ik heb me ook gewaagd aan de onderwaterfietsen en de loopband in het zwembad, wat erg leuk was.

Image for Voor wie is ZOYA geschikt?

Voor wie is ZOYA geschikt?

Ik denk dat ZOYA een goede keuze is voor iedereen die op zoek is naar een warme wellnessvakantie in de zon, met name in de winter. Kort of lang, met elke dag een heerlijke massage of een sportsessie, lekker eten en genoeg te doen? Het is niet zozeer een uberluxe optie, maar de expertise en (medische) apparatuur die ze in huis hebben is behoorlijk indrukwekkend. Het detox- en andere medische programma's hebben een goede prijskwaliteit, vergeleken met andere medische spa's. Als u geen volledige 'cleanse' of programma wilt volgen, maar gewoon wat massages wilt ondergaan en gezond wilt eten, is ZOYA ook een geweldige keuze.

Meer weten over ZOYA Health & Wellbeing Resort?

Lees meer
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand